Wie deze zomer grote kleurrijke hordes de bioscoop in en uit heeft zien swingen wist het al, de sequel van de mega-populaire meezing musical Mamma Mia is af. Met de toepasselijke titel Mamma Mia: Here We Go Again pakt de film weer even groots en mierzoet uit. Wat je misschien niet verwacht is dat het productie team van Universal Pictures zeker aandacht heeft gehad voor duurzaamheid achter de schermen. Zowel op locatie in Engeland als in Kroatië troffen ze verschillende maatregelen om hun impact te verkleinen.

In Engeland werd vooral gewerkt aan het terugbrengen van CO2 uitstoot door het verwarmen van sets, catering tenten, studios en werkruimtes. Meestal worden hier dieselgeneratoren voor gebruikt, maar het productieteam werkte samen met het bedrijf OnBio die 100% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) biodiesel leverde. Deze biodiesel wordt gemaakt uit frituurvet. Alleen al door deze maatregel werd de CO2 impact met 49 ton gereduceerd. Het frituurvet hield onder andere grote groepen figuranten voor een scene in New College Oxford, alsmede verschillende podia in Shepperton Studios warm.

Verder wisten ze door middel van recyclen, composteren en waste-to-energy te voorkomen dat er afval van de set op een vuilnisbelt terecht kwam. En ook werd zowel in Londen als Kroatië een mooie positieve link gemaakt met de omgeving. In Londen werden kleding, schoenen en huisraad van de set gedoneerd aan verschillende goede doelen zoals Cancer Research, Changing Pathways en Help Refugees. Overgebleven eten van de catering vond zijn weg naar de non-profit City Harvest die het uitdeelde aan hulpbehoevenden in de stad. En in Kroatië werd de winst die werd gemaakt met recycling gebruikt om speelgoed voor lokale scholen te kopen. Zo reikte de impact van Mamma Mia: Here We Go Again ver voorbij ontspanning en vermaak!

Lees hier het originele artikel van albert.