Pizzadag Green Film Making:
Een studentenworkshop over afval op de filmset
Op zondag 4 oktober 2015 organiseerde Green Film Making in samenwerking met Stichting Circulaire Economie een pizzadag voor studenten: een workshop met doel het afvalvraagstuk op de filmset aan te pakken. Na een introductie over duurzaam produceren en circulaire economie volgden er verschillende brainstormsessies waarbij de problematiek vanuit de biomimicry werd benaderd. In de natuur sluiten cirkels zich (de natuur werkt circulair) en is alle ‘afval’ voedsel of bouwstof voor anderen. De studenten zochten uit hoe ze het afval op de filmset, door middel van biomimicry, effectief kunnen inzetten. De recent behaalde resultaten in de festivalwereld bijvoorbeeld, versterken de uitkomsten van deze pizzadag.
Studenten met diverse achtergrond (o.a. studenten van de HKU, HvA, Saxxion Deventer, Fontys Hogeschool Tilburg) konden die dag op een bijzondere locatie terecht: The Awarehouse van tapijtenfabrikant Interface. Ze gingen in groepjes, stapsgewijs en gevoed met voorbeelden uit de natuur, op zoek naar inzichten en oplossingen. De workshop werd begeleid door biologe en specialiste in biomimicry Bowine Wijffels (Cailin Partners). Interface – een bedrijf dat zich zowel bij het design van hun tapijttegels als in hun bedrijfsvoering laat inspireren door de natuur – is in Nederland een koploper in duurzaamheid en voor Green Film Making een voorbeeld om de verduurzamingsslag in de Nederlandse filmindustrie te proberen maken.
Met ogenschijnlijk simpele vragen als: ‘Wat is afval?’, ‘Waar komt het vandaan?’, ‘Wie produceert het?’, ‘Wie is er verantwoordelijk voor?’, ‘Wat doen we ermee?’, … werd de dag afgetrapt. Meteen werd een groot contrast blootgelegd: in de natuur worden er voortdurend ‘resten’ geproduceerd, maar die ‘resten’ worden allemaal weggewerkt; voor alles is een afnemer. Afval zoals de mens het kent en produceert, als onbruikbaar overschot, is de natuur vreemd. Producenten willen tijdens het maken van een film hun verantwoordelijkheid nemen. Wat kunnen we van de natuur leren om duurzamer te werken op de set? En hoe pakken we dat aan? De ecosystemen in de natuur kan je namelijk niet sturen, maar wel beïnvloeden. Welke invloed kan er op de set aangewend worden als het om afvalproductie gaat? Lees hier een uitgebreid verslag van de dag.
Positieve uitkomst van de workshop is dat een aantal deelnemende studenten hun onderzoeksvraag als studieopdracht verder gaan onderzoeken en uitwerken. Green Film Making heeft de afval missie voortgezet in onder andere de lopende kraanwater pilot en een partnership met Zero Waste Lab in Amsterdam Oost.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.