Wat is Green Film Making?

Green film making betekent simpelweg een zo klein mogelijke milieu-impact te hebben tijdens de productie van je film. Net als in elke andere sector, is er ook in de filmindustrie ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer, catering, energie, make-up en decorontwerp. Het is een mythe dat duurzaamheid duur is, vaak is juist het tegendeel waar. Hogere duurzaamheidsnormen op de set leiden tot: aanzienlijk lagere kosten op veel verschillende vlakken, meer efficiëntie, veel tijdwinst en erkenning van collega’s.  Daarbij creëert het ook nieuwe mogelijkheden door creatieve innovaties. Enthousiast geworden? -> Ga naar de toolkit. 

Sustainability Manager – Els Rientjes

Sinds 1 januari 2015 werkt Els Rientjes als Sustainability Manager voor de Nederlandse filmindustrie met haar stichting Green Film Making, in opdracht van het Nederlands Film Fonds. Haar rijke ervaring en kennis van de TV en Film wereld als Creative Producer bij IDTV, Niehe / Stokvis en Fu Works zet ze nu in om film en tv-makers te begeleiden om duurzaamheid en efficiëntie toe te passen in hun productieproces. Dit doet ze door relevante kennis over duurzame innovaties uit de (internationale) filmindustrie, en andere industrieën, met makers te delen door middel van onderzoek en workshops, afspraken met leveranciers en duurzame ondernemers alsmede pilot projecten om nieuwe duurzame toepassingen op de set te testen.

Aanpak

Onder haar leiding is Green Film Making sterk geworteld in het concept van de circulaire economie, waarin niets verloren gaat. Green Film Making werkt samen met een breed scala aan baanbrekende instellingen en individuen, zoals: Metabolic, SuperUse Studios, Locatiewerk, Gemeente Amsterdam, Hortus Botanicus Amsterdam, GreenBattery, Diks Autoverhuur, Join the Pipe, Nederlandse Filmacademie en nog veel meer. In 2023/2024 zal Els zich focussen op het organiseren van verschillende inspiratiesessies, elk met een ander onderwerp. 

Consultancy

Els adviseert ook individuele Nederlandse TV en film producties over het verduurzamen van hun productie. Je kunt haar een dag inhuren als consultant en samen met haar een duurzaam plan van aanpak voor je volgende productie maken. De kleine vergoeding voor haar tijd zal zich zeker terug betalen door het geld dat je bespaart met de duurzame oplossingen die ze biedt. Dus geen paniek over hoe je deze onvoorziene kosten nu weer uit het productiebudget moet halen, het is een win-win situatie!

Contact opnemen? Doe dat hier!