Energie

In de technische departementen Licht, Camera, Geluid en Grip volgen ontwikkelingen elkaar snel op. Over de gehele linie kun je stellen: fabrikanten streven ernaar efficiëntere producten te maken, en dat heeft een weerslag op green filmmaking.

Vooral op het gebied van belichting wordt veel onderzoek gedaan naar wat nou echt milieuvriendelijker is. Ook uit het werkveld zijn er genoeg gaffers en DoP’s die geïnteresseerd zijn en experimenteren met andere vormen van licht.

Tips & Tricks

Licht

  • Het efficiëntst bespaar je op licht door in de zomer te filmen
  • De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Voor kunstlicht zijn er duurzamere opties. Eén daarvan is LED. Lees bijvoorbeeld dit verslag van de NBF over een test met LED en verschillende digitale camera’s. Maar nog beter informeer met je belichter bij het lichtbedrijf naar de laatste ontwikkelingen. En vraag om een test vooraf op de effecten met je cameraman en belichter. Eventueel in combinatie met een make-uptest.
  • Plasma en TL zijn ook duurzamere belichtingsmogelijkheden. Lees de interviews met gaffer Daan de Boer en Director of Photography Marc Redmeijer om hier meer over te weten

Energie

  • Probeer duurzaam opgewekte energie af te nemen van een energieleverancier die daarin voorziet, bijvoorbeeld om, PowerPeers, Energie VanOns of PureEnergie. Hou de jaarlijkse ranking van Greenpeace in de gaten voor de laatste rapporten.
  • Gebruik onze Film Oogstkaart om de openbare laadpunten in de buurt van je set te vinden of om te zien wie er in de buurt elektrische generatoren of battery packs heeft.
  • Gebruik hybride of elektrische generatoren op de set ipv diesel, bv de True Hybrid van Het Licht, of gebruik mobiele batterijen op groene energie of zonne-energie, zoals de GreenBattery, Wattsun, Greener of de Volta Energy. Ze zijn stil in gebruik en veel efficiënter om te verplaatsen. Lees meer over de ervaring van verschillende gaffers met de True Hybrid op de set in dit rapport. Lees in dit artikel over de GreenBattery en Solar Transformer en hier over de Volta Energy en The Green Generator.
  • Er bestaat ook een opvouwbaar zonnepaneel met batterij, de Fast Fold, die een kleine set makkelijk van stroom kan voorzien. Lees hier meer.
  • Als je toch echt een normale generator moet gebruiken, kijk of deze met GTL (gas to liquid) getankt kan worden i.p.v. diesel. GTL is diesel gemaakt uit aardgas. GTL geeft bij verbranding veel minder vervuilende stoffen. Moderne motoren kunnen meestal zonder aanpassing GTL gebruiken. Lichtverhuurbedrijf Lux & Co gebruikt GTL voor al haar wagens en generatoren.
  • Ruim eventueel gelekte olie meteen op en voorkom dat het in de grond terecht komt
  • Juist met een vintage, bijna in onbruik geraakte camera, filmen kan ook. Ouderwets wordt weer nieuwerwets

Tot slot
Overleg alles goed met de heads en crewleden. Zodat iedereen zelf kan bedenken op welke manier er binnen hun departement verduurzaamd kan worden, en dit ook duidelijk gecommuniceerd kan worden naar de rest van de crew.

Heb je suggesties voor interessante leveranciers waarmee onze oogstkaart aangevuld kan worden? Of goede tips? We horen het graag! Stuur een e-mail naar info@greenfilmmaking.com.