Workshop Duurzame Catering : Niet lullen maar poetsen!

Op dinsdag 20 Februari 2018 vond de workshop Duurzame Catering plaats in BlueCity te Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst stond centraal hoe we de wens om duurzaam te werken kunnen toepassen bij filmcatering. Hoe kom je aan duurzame materialen en hoe regel je dat financieel? Waar kun je terecht met je afval en hoe moet je het inzamelen? Om deze en andere vragen grondig aan te pakken had Green Film Making de drie belangrijkste partijen uitgenodigd: cateraars, producenten en locatiemanagers. Moderator van de avond was presentatrice en journalist Margreet Reijntjes (VARA’s Vroege Vogels en NPO Radio 1 Twee Dingen).

Het avondvullende programma was tot stand gekomen met de wensen en ervaringen van cateraars die al duurzaam werken. In het eerste plenaire deel was er een afvalproef onder leiding van Renewi, een paneldiscussie over afval op locatie met oa de film commissioners van Rotterdam en Den Haag en presentaties van BlueCity en Green Film Making.

Het tweede deel van de avond bestond uit kleinere werkgroepen over verschillende thema’s om tot concrete plannen te komen: Stichting Buurtcompost over compost en wormenhotels (olv Arie Van Ziel), Renewi over een zero waste set (olv Jurrien de Pijper), Locatiewerk over duurzaam transport (olv Tijn Heerkens), geld GROEN wassen voor het financieren van duurzame ambities (olv Anne Stijkel) en SuperUse Studios over een ‘oogstkaart’ voor de filmbranche (olv Jos de Krieger).

Daarnaast was ook de hele avond een duurzame trade fair waar aanwezigen verschillende duurzame oplossing gelijk zelf konden bekijken en konden sparren met de ondernemers: Biofutura, Wattsun, Burgs Foods, Stichting Buurtcompost, Locatiewerk, Geld GROEN Wassen, Rotterzwam en de Setsink

De belangrijkste conclusies van de avond op een rij:

  • Er is behoefte aan een speciaal platform voor uitwisseling gefaciliteerd door Green Film Making.
  • Er is ook behoefte aan een hieraan gekoppelde oogstkaart/materialenkaart waarin inzichtelijk is voor verschillende dingen zoals energie, afval en producten waar het te halen of brengen is. SuperUse is bereid hieraan te werken, als de branche de input levert.
  • Hier moet Green Film Making voor gefinancierd worden, bijvoorbeeld door een ledensysteem of door geld GROEN wassen.
  • Graag komt er een incentive bij subsidies om verplicht duurzamer te werken.
  • Er zou een voorstel ingediend kunnen worden door de film commissioners bij de gemeentes voor het aanvragen van een pas voor toegang op het afvalsysteem, waar dat kan.
  • En ook een voorstel om toegang te krijgen tot het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s.
  • Renewi roept producties op voor een pilot voor een zero waste set. Wie wil?
  • Als Renewi zorgt dat er een pilot gedraaid kan worden bij een sector in Amsterdam dan belooft Green Film Making hier een video-rapportage van te maken.
  • Oproep van Stichting Buurtcompost: Wie wil in zijn volgende productie proberen om het afval lokaal te verwerken en alles wat je meeneemt te composteren?
  • Grote producenten hebben als grote afnemer de sleutel in handen om te investeren in het verduurzamen van leveranciers.
  • Het initiatief van Harm Bredero Urban Street Forest kan producties CO2 neutraal maken dmv het planten van bomen op balkons.

Meer weten? Lees hier het uitgebreide verslag!

BlueCity

En last but not least, nog wat woorden over de zeer inspirerende locatie voor de meeting: Blue City in Rotterdam. BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen; de output van de éne is namelijk de input van de andere ondernemer. Hierdoor is BlueCity, gevestigd in voormalig zwemparadijs Tropicana, hét voorbeeld in Nederland van circulaire economie in de praktijk.

Alle foto’s zijn gemaakt door Dorien Grötzinger.