Workshop ‘Duurzaamheid op locatie’

 

Wat krijg je als je duurzame ondernemers met hun producten, locatiemanagers en filmproducenten bij elkaar zet? Goede ideeën over hoe je kunt samenwerken om het maakproces van film op locatie te verduurzamen! Dat was precies wat Els Rientjes voor ogen had, toen ze op 22 mei 2016 een workshop organiseerde waarin ‘duurzamer werken op locatie’ centraal stond. Deze workshop vloeide voort uit het eerdere evenement ‘Duurzaam produceren in de praktijk’.

Plaats van handeling: het terrein van Locatiewerk van Tijn Heerkens. Tijn heeft al enige tijd een aantal energiebesparende producten in zijn assortiment, zoals de locatiebus/aanhanger Skyliner en de WC-Flex. Beide producten zijn makkelijk te verplaatsen, zuinig in het energie- en waterverbruik en daardoor vormen ze slimme en efficiënte alternatieven voor de traditionele locatietrailer en de klassieke Dixi.

De uitgenodigde producenten Ron Groenewoud (Ron Groenewoud Film), Daniel Aiss (ALP) en Niek Teunissen (Umami Media) bekeken en beoordeelden de producten van Locatiewerk, en daarnaast had Els een aantal andere ondernemers uitgenodigd die hun innovatieve apparatuur konden pitchen bij de filmsector.

“Ik ben zeker van plan om wat ik vandaag gezien heb te gaan gebruiken”, aldus Ron Groenewoud na afloop. Wat heeft hij dan gezien? Onder andere de GreenBattery. Deze mobiele accu is een slimme vervanger voor de dieselaggregaat, en wordt al gebruikt op festivals. Ook Daniel Aiss en Niek Teunissen zijn enthousiast, en willen graag meewerken aan een test case met de GreenBattery.

Spectral Utilities (een Metabolic Venture) was ook op bezoek, met de Solar Transformer. Ward Hupperets, Chief Technology Officer, vertelde over deze mobiele accu in de vorm van een aanhanger met zonnepanelen. Gezien zijn energiebesparende kwaliteiten en gemak in het gebruik (opbouwtijd: 2 minuten) zou dit wel eens een slimme toepassing kunnen zijn op filmsets. Grootste voordeel: Je hebt alleen de (gratis) zon nodig, verder niets. Is er geen zon, dan levert de Solar Transformer 5 uur stroom. Met zon, dan is de energieopbrengst continu 10 kVa. Je kunt de Solar Transformer ook als accu gebruiken voor de piekuren. Volgens Groenewoud is dit perfect als je draait op een zonnige dag in een weiland. “Voor in de stad is ie misschien wat te groot.” Toch ziet Groenewoud handige toepassingen als de Solar Transformer nog wordt doorontwikkeld. “Vooral voor grote lampen is dit interessant.” En als je de combinatie kunt maken tussen de Solar Transformer en de GreenBattery, is dat goed werkbaar op een set, vindt Aiss.

Alle producenten noemen de middag inspirerend. Nou ja, Niek Teunissen nuanceert. “Want voor mij was het al wel duidelijk dat er iets moet gebeuren met duurzaamheid in de filmsector. Ik vind dat vanzelfsprekend, het hoort bij deze tijd.” Maar Teunissen, volgens eigen zeggen een ‘sucker voor gadgets’, is wel onder de indruk van wat hij heeft gezien. Daarbij noemt hij ook een intrinsiek voordeel van duurzamer werken in de filmindustrie. “Mensen kunnen er letterlijk last van hebben als wij met een dieselaggregaat staan te draaien. Van het geluid, de stank. Bijvoorbeeld in een druk befilmde stad als Amsterdam is het belangrijk dat wij als sector die goodwill voor het filmen blijven behouden.”

Lees hier het volledige verslag van de dag.

Zoals genoemd wil Els Rientjes in de zomer starten met een aantal metingen, waarbij onder andere de GreenBattery kan worden getest op energieverbruik, zodat inzichtelijk gemaakt kan worden wat concrete voordelen zijn. De mensen van Watt Now zullen deze metingen gaan coördineren.

To be continued..

En Tijn Heerkens ziet wel mogelijkheden om samen met Spectral Utilities een plan uit te werken, waarbij de GreenBattery met de Solar Transformer wordt gecombineerd. Zodra we hier een update over kunnen geven delen we dit uiteraard via de website en social media.