Workshop Postproductie

 

Op 24 Mei 2016 organiseerde Green Film Making in samenwerking met FC Walvisch en OQTOO de workshop ‘Green Film Making in postproductie’.  Programmamaker Andrea van Pol (AVROTROS, Vroege Vogels, Opium op 4) presenteerde de avond met flair. 

Eén ding was al lang duidelijk: binnen het postproductieproces, in al zijn facetten, is altijd ruimte voor verbetering. Uit gesprekken met de professionals bleek steeds weer de enorme passie voor het vak, en dat er een diepe wens is om nog meer uit de ‘post’ te halen dan nu vaak het geval is. 

Hoe we dit kunnen realiseren was het onderwerp van de discussies tijdens de workshop. Vooraanstaande bedrijven en personen presenteerden hun bevindingen. Te gast waren STORM Post Production en Geluidnabewerkingsbedrijf WarnierPosta. Postproducers Maarten de Graaf van Milestone-Amsterdam en Neeltje van der Heijden. VFX-coördinator Kasper Oerlemans. En last but not least editor Job ter Burg.

Veel verschillende vernieuwingen en applicaties kwamen aan bod. Mels Kroon, Datamanager bij STORM Post Production, vertelde over een systeem (en een app) ontwikkeld door STORM waarmee de workflow rondom de dailies en de offlines vele malen efficiënter gemaakt kan worden. Dergelijke tools zijn al eerder beschikbaar gemaakt door andere postproductie bedrijven, maar dit systeem vergroot het gebruiksgemak, en biedt weer extra mogelijkheden aangaande snelheid en veiligheid).  

Maria Kramer, data handler en geluidseditor werkzaam bij Warnier Posta pleitte voor het testen van de workflow voor de postproductie. En voor het organiseren van een meeting, na de shoot, maar voorafgaand aan de postproductie. “Dan kan iedereen een stuk beter inschatten waar bepaalde problemen zich kunnen voor doen in de audiopost”.

Postproductie coördinatoren Maarten de Graaf en Neeltje van der Heijden benadrukten dat de postproductie al in de preproductie bij het proces moet worden betrokken. Helemaal als het gaat om het postproductiebudget.

De conclusie van de avond was eenduidig: Postproductie moet ruim op tijd worden betrokken, dit zorgt voor meer betrokkenheid van de postproductie crew, betere communicatie, efficiëntere workflow en bovendien een betere besteding van geld, tijd en energie. Dat efficiënter werken zorgt ervoor dat het budget zo optimaal mogelijk gebruikt wordt ín de film, en dat er minder verspild wordt, door betere aansluitingen tussen de shoot en post. 

Benieuwd naar meer details? Lees hier het gedetailleerde verslag van de avond.