Internationale initiatieven

Laat je inspireren door deze initiatieven, research
& best practices in het buitenland.

Ecoprod (France)

Ecoprod (France)

Ooh la la! The cinematic French are up next in our Who's Who green spotlight, with their very advanced 'Ecoprod' initiative. This project has been working to green the industry since 2009. In order to become the established leader within sustainability and media that...

België: het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is een van de regionale film fondsen in Europa die green filmmaking naar een hoger niveau hebben getild, met de aanstelling van een vaste coördinator duurzaamheid in hun duurzaamheid programma.

Verenigd Koninkrijk: albert is sinds 2011 het meest invloedrijke initiatief in het VK. Hun standaard wordt inmiddels ook door veel Nederlandse omroepen gebruikt. BFI heeft een 10-jarenplan op het gebied van duurzaamheid. En vergeet niet te kijken op greenshoot.com, voor inzicht in het werk van een duurzame media-adviesbureau.

Frankrijk: Als een van de eerste nationale industrieën die de noodzaak van een duurzame verschuiving binnen mediaproducties erkende, is Frankrijk de thuisbasis van het gevestigde Ecoprod initiatief. Hoewel hun hulpmiddelen on-line in het Frans worden gepubliceerd, zijn ze zeer uitgebreid, inzichtelijk, en kunnen uiteraard worden vertaald met behulp van on-line vertaalapplicaties. Het feit dat veel vooraanstaande spelers van de Franse filmindustrie direct verbonden en betrokken zijn bij Ecoprod bewijst de effectiviteit van het initiatief. Secoya Eco-tournage biedt directe ondersteuning op de set.

Duitsland: Thuisbasis van green filmmaking pionier Michael Geidel, waar hij het Green Film Initiative heeft gestart. Ook greenfilmshooting.net is een Duitse online publicatie die een grote hoeveelheid diepgaande en internationale artikelen biedt (in het Duits en Engels).

Verenigde Staten: The Producers Guild of America springt in op duurzaam produceren met hun gevestigde Green Production Guide. Je kunt hier hun best practice guide downloaden. PGA Green is, in samenwerking met green filmmaking-ster Emmelie O’Brien, ook verantwoordelijk voor de publicatie van een baanbrekend rapport en productie case-study over de grote financiële voordelen van duurzame productie. Het heet: “Going Green by Saving Green: A cost-benefit analysis of sustainable filmmaking“. De cijfers zijn gebaseerd op grote Hollywood-producties, maar deze denkwijze kan gemakkelijk worden vertaald naar kleinere producties. Op de PGA Green website vind je ook een verslag van de beginjaren, een echte klassieker: Sam Mendes ‘Away We Go’ (2009), vergroende de hele productie en schreef hier een goed verslag over, die over de hele wereld green filmmaking initiatieven aanwakkerde. Download het verslag hier.

Australië en Nieuw-Zeeland:Green Shoot Pacific‘ publiceerde de gratis “Good Green Production Bible”. Deze kun je hier vinden.

Schotland: Het ‘Creative Carbon Scotland’ initiatief heeft niet alleen betrekking op film maar op alle gebieden van de kunst. Bekijk het hier.

Finland: Ekosetti heeft een sustainability guidebook voor Finland gepubliceerd. Beschikbaar in het engels.

INTERNATIONAAL:

  • Green Screen Project – Interreg Europe: Green Screen is een door Interreg Europa gefinancierd partnerproject dat in acht EU-regio’s werkt om beleid te verbeteren en meetbare successen te behalen bij het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de film- en tv-industrie. Green Screen heeft tot doel de werkwijzen van deze succesvolle industrieën op elkaar af te stemmen, een duurzame aanpak te standaardiseren en regionaal beleid te verbeteren, zodat duurzame maatregelen voor de productie van films en tv in heel Europa kunnen worden toegepast. Dmv Green Screen zullen deelnemende regio’s hun beleid verbeteren om de huidige en toekomstige beroepsbevolking te motiveren om een duurzame werkwijze toe te passen en zo CO2-uitstoot te verminderen. Deelnemende landen zijn: VK, Zweden, Roemenië, België, Frankrijk, Spanje, Polen, Slowakije.
  • Green Regio: Cine-Regio is een netwerk van 43 regionale filmfondsen in twaalf EU-lidstaten, en Noorwegen en Zwitserland. In 2012 besloot een aantal Cine-Regio-leden om de subgroep Green Regio te vormen, die tot doel heeft het bewustzijn te vergroten en kennis te delen over tools, maatregelen en beleid voor duurzame filmproductie.
  • EBU Green production work group: Werkgroep van de European Broadcasting Union die tot doel heeft duurzame productiemethoden te bestuderen en implementeren.
  • Agora for Sustainable Filming: Publieke Facebook-groep voor mensen die werken op het snijvlak van duurzaamheid en audiovisuele industrie. Ze wisselen interessante casestudy’s, data van groene evenementen, inspirerende voorbeelden en links naar tools uit.