Wat is Green Film Making?
Green film making betekent simpelweg een zo klein mogelijke milieu-impact te hebben tijdens de productie van je film. Het is een mythe dat duurzaamheid duur is, vaak is het tegendeel waar. Naast de duidelijke voordelen voor het milieu van het vergroenen van je filmproductie, leiden hogere duurzaamheidsnormen ook tot: aanzienlijk lagere kosten op veel verschillende vlakken, meer efficiëntie, veel tijdwinst en erkenning van collega’s. De leiding nemen in duurzaamheid betekent ook dat je op de hoogte bent van de bestaande regelgeving en zicht hebt op toekomstige wetgeving.
Is de milieu-impact van een film echt zo’n groot probleem?
Absoluut. We leven in een transitieperiode; de hoeveelheid fossiele brandstoffen neemt snel af, dit betekent dat we zeer efficiënt moeten omgaan met wat we nog gebruiken. Maar het creëert ook nieuwe mogelijkheden om naar alternatieven te zoeken. Tegenwoordig is Green Film Making sterk geworteld in het concept van de circulaire economie, waarin niets verloren gaat. Dit leidt vaak tot creatieve innovaties en mogelijkheden.
Iedereen is een onderdeel van het proces en de filmindustrie is hier geen uitzondering in omdat het enorm bijdraagt aan milieuvervuiling. Net als in elke andere sector, is er ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer, catering, electriciteit, make-up en decorontwerp. Er kan efficiënter worden gewerkt en door het gebruik van minder middelen kunnen producties ook goedkoper worden. De sleutel voor producenten is om prioriteiten en uitdagingen te identificeren voor aanvang van de productie.
Een handige checklist zou kunnen bevatten:
- Leg je intentie voor duurzaamheid vast en schakel de filmmakers, financiers en iedereen die betrokken is bij de productie, in een vroeg stadium in.
- Stel haalbare doelen voor jezelf en het team, en geef het goede voorbeeld.
- Identificeer duurzame partners die de producten / diensten die je nodig hebt kunnen leveren.
- Houd een pre-productie-bijeenkomst met afdelingshoofden om de plannen voor duurzaamheid aan te kondigen.
- Vraag input van afdelingshoofden over manieren om hun afdeling te vergroenen.
- Houd een kick-off meeting met cast en crew om groene doelstellingen en strategieën voor de productie te communiceren.
- Maak updates over duurzaamheid onderdeel van wekelijkse productie vergaderingen.
- Overweeg een mid-point evaluatie: maak vooruitgang inzichtelijk en deel de geleerde lessen om de crew betrokken te houden en het team nieuwe energie te geven.
Betere communicatie en het betrekken van alle afdelingen in een vroeg stadium zal leiden tot hogere efficiëntie. Zo hoeft bijvoorbeeld niet elke afdeling eigen vervoer en een eigen generator te regelen. Dit neemt druk van de ketel bij elk afdelingshoofd, reduceert de kosten en heeft ook een positieve invloed op de teamspirit!
Een korte geschiedenis van Green Film Making in Nederland
The Green Film Making Project begon als de Green Film Making Competition: een wedstrijd die filmmakers stimuleerde om een film zo duurzaam mogelijk te produceren. De eerste editie werd georganiseerd in 2012. Uit 60 inzendingen selecteerde een jury 6 finalisten. De zes teams produceerde een korte film, van maximaal 10 minuten, zo duurzaam mogelijk.
De edities van 2013, 2014 en 2015, (2015 onder toezicht van de Sustainability Manager Els Rientjes) werden gekenmerkt door een nauwe samenwerking met het Nederland Film Fonds en omroep NTR in hun korte filmprogramma KORT! Dit werd uitgebreid naar het first feature-programma One Night Stand, ook met NTR.
Green Film Making heeft sinds 2014 een samenwerkingsverband met gerenommeerde documentaire festival IDFA, door middel van de Green Screen Day. Elk jaar wordt een speciaal programma aangeboden tijdens het festival met een selectie van relevante films en aanvullende paneldiscussies en presentaties door deskundigen en filmmakers.
Sinds 2015 heeft Els Rientjes de reikwijdte van Green Film Making uitgebreid met onderzoek en workshops voor specifieke afdelingen, het maken van afspraken met leveranciers en duurzame entrepeneurs alsmede pilot projecten om nieuwe duurzame toepassingen op de set te testen. Green Film Making werkt samen met een breed scala aan baanbrekende instellingen en individuen, zoals: Metabolic, Locatiewerk, Gemeente Amsterdam, Hortus Botanicus Amsterdam, GreenBattery, Diks Autoverhuur, Join the Pipe, Nederlandse Filmacademie en nog veel meer. Els adviseert ook individuele Nederlandse TV en film producties over hoe ze hun productie duurzamer kunnen maken.