mail facebook twitter

Internationale initiatieven, research & best practices 

Laat je inspireren door deze internationale initiatieven:

België: het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is een van de regionale film fondsen in Europa die green filmmaking naar een hoger niveau hebben getild, met de aanstelling van een eco-manager in hun e-missie programma. Ze bieden een uitgebreide lijst met best practices en advies. Alles in het Nederlands.

Verenigd Koninkrijk: Een van de belangrijkste dossiers met betrekking tot duurzame film komt uit het Verenigd Koninkrijk; de BFI’s best practice standaard voor de filmindustrie. Het heet de BS8909 (laat je niet misleiden door de naam, het is een heel inspirerend overzicht), en zet een aantal van de meest diepgaande en gedetailleerde duurzame productie richtlijnen van dit moment uiteen. De BAFTA deelt ook een groot aantal documenten die verband houden met hun initiatief ‘Greening Film’, naast onderzoek naar duurzaamheid in de media. Check greeningfilm.com voor de basics, en mediagreenhouse.co.uk voor nieuws, updates en voorbeelden uit de Britse industrie. En vergeet niet te kijken op greenshoot.com, voor inzicht in het werk van een duurzame media-adviesbureau.

Frankrijk: Als een van de eerste nationale industrieën die de noodzaak van een duurzame verschuiving binnen mediaproducties erkende, is Frankrijk de thuisbasis van het gevestigde Ecoprod initiatief. Hoewel hun hulpmiddelen on-line in het Frans worden gepubliceerd, zijn ze zeer uitgebreid, inzichtelijk, en kunnen uiteraard worden vertaald met behulp van on-line vertaalapplicaties. Het feit dat veel vooraanstaande spelers van de Franse filmindustrie direct verbonden en betrokken zijn bij Ecoprod bewijst de effectiviteit van het initiatief.

Duitsland: Thuisbasis van green filmmaking pionier Michael Geidel, waar hij het Green Film Initiative heeft gestart. Ook greenfilmshooting.net is een Duitse online publicatie die een grote hoeveelheid diepgaande en internationale artikelen biedt (in het Duits en Engels).

Verenigde Staten: The Producers Guild of America springt in op duurzaam produceren met hun gevestigde PGA Green Division. Check hier hoe ze het in Hollywood doen. Je kunt hier hun best practice guide downloaden. PGA Green is, in samenwerking met green filmmaking-ster Emmelie O’Brien, ook verantwoordelijk voor de publicatie van een baanbrekend rapport en productie case-study over de grote financiële voordelen van duurzame productie. Het heet: “Going Green by Saving Green: A cost-benefit analysis of sustainable filmmaking“. De cijfers zijn gebaseerd op grote Hollywood-producties, maar deze denkwijze kan gemakkelijk worden vertaald naar kleinere producties. Op de PGA Green website vind je ook een verslag van de beginjaren, een echte klassieker: Sam Mendes ‘Away We Go’ (2009), vergroende de hele productie en schreef hier een goed verslag over, die over de hele wereld green filmmaking initiatieven aanwakkerde. Download het verslag hier.

Australië en Nieuw-Zeeland:Green Shoot Pacific‘ (partner van GreenShoot in het Verenigd Koninkrijk) publiceerde de gratis “Good Green Production Bible”. Deze kun je hier vinden.

Schotland: Het ‘Creative Carbon Scotland’ initiatief heeft niet alleen betrekking op film maar op alle gebieden van de kunst. Bekijk het hier.