Een bewolkte dag, afgelopen 12 maart. Precies de dag voor een demo van zonnepanelen voor op de set. Nog net voor de pandemie losbarstte, ontmoetten we het Britse team van Renovagen met hun Fast Fold, een batterij systeem met oprolbare zonnepanelen. Vorige maand namen we contact met hen op voor onze update van applicaties voor op de set en in gesprek met Renovagen’s Colin Miller bleek dat we een speciale demonstratie konden regelen in Nederland. In samenwerking met de altijd behulpzame Wim Horst van de Gemeente Utrecht, rolden Colin en zijn companion en R&D manager Daniel de Fast Fold uit in het Griftpark. Speciaal uitgekozen door Wim, omdat ze hier ook al met zonnepanelen bezig zijn, onder andere in de bestrating.


Eerder op de dag hadden Colin en Dan de Fast Fold al aan het Nederlandse korps mariniers gedemonstreerd, die deze gaan testen voor hun oefeningen. Twee demonstraties op een dag zijn makkelijk te doen, het systeem is volgens het team binnen twee minuten op gezet. Eerst zien, dan geloven dachten wij. Maar binnen 2 minuten was dat inderdaad snel bewezen.

Het valt gelijk op hoe makkelijk het systeem te gebruiken is; een batterij (Energyhub) die je direct aansluit op de mat. Daniel legt uit: Wanneer je op start drukt, heb je na 30/40 seconden stroom. En dat is al voordat je de zonnemat uitrolt. Je kunt de Energyhub zelfs in het voertuig laten staan, zodat je wanneer nodig nog sneller kan verplaatsen.

De afstand tussen de mat en de batterij is maximal 10 meter, zonder verlies. Maar voor de wisselstroom kunnen de kabels 50 tot 100 meter zijn. Genoeg afstand dus naar je set. Niet dat dat perse hoeft, het systeem is ook heel stil. Daniel legt uit dat ze bij demonstraties expres de ventilatoren laten draaien zodat mensen begrijpen dat het systeem aan staat. Maar dat gebeurt normaal alleen automatisch bij een buiten temperatuur van boven de 35 graden. Hij is zo stil als een computer.

Hoeveel uur en kVA het systeem kan leveren hangt af van hoeveel je eraan hangt. Er zijn systemen met één of met twee batterijen, respectievelijk met 5 of 10 kWh batterijopslag. Als je de Fast Fold volledig opgeladen naar locatie brengt en op een zonnige dag 2 zonnematten aansluit, kun je zelfs meer genereren dan je nodig hebt.

Colin geeft een voorbeeld van Britse mariniers die hun hoofdkwartier tijdens een oefening in Schotland met het systeem van stroom voorzagen. Ze gebruikten hier normaal gesproken 3 kleine generatoren voor. Nu hoefden ze gedurende 24 uur maar 1 generator te gebruiken (voor 6 uur). Ze bespaarden wel 87 procent op brandstof.

Een Fast Fold is misschien te klein voor een grote set, maar parallelle systemen worden ontwikkeld. Het Renovagen team wil de piekcapaciteit uitbreiden zodat die kan worden vergeleken met een hogere KVA-generator. En bij een vervolgstap ook krachtstroom te kunnen bieden. Op het militaire hoofdkwartier in Schotland sloten ze computers, led-verlichting en schermen aan, vergelijkbaar bij ons op de set met een productiekantoor, make-up wagen of misschien catering. De Fast Fold is ook in combinatie te gebruiken met een gewone generator en kan zo worden ingesteld dat deze automatisch aan gaat wanneer nodig.

 

Als de batterij leeg raakt, zijn er legio mogelijkheden om dit weer te geven, afhankelijk van de wensen van de gebruiker; een zoemer of een knipperlicht, een email of sms of weergegeven in een app met een overzicht van de lading en hoeveelheid stroom die door de mat wordt gegenereerd. Anders dan een reguliere generator kan de Fast Fold zijn KVA overschrijden. Je hoeft dus niet alleen voor de pieken een grotere eenheid te huren, plotseling piekvermogen kan het systeem goed opvangen. Een ander voordeel is een hoge spanningskwaliteit, dus goed voor gevoelige apparatuur.

We vragen Colin en Dan of de mat perse op de grond moet liggen: ‘Dat hoeft niet, hij kan op verschillende oppervlakken worden geplaatst, zoals daken van busjes of bovenop ISO-containers. Bovenop een gewone vrachtwagen passen er precies twee. Handig zodat het niet in de weg ligt. Mits je de mat goed vast zet natuurlijk, anders waait hij misschien weg. Maar dat geldt op de grond ook’.

De levensduur van de Fast Fold is ongeveer 10 jaar. De onderhoudskosten zijn laag omdat er maar weinig bewegende delen in zitten. Hij is ook stevig, als je er per ongeluk over heen loopt, breekt het niet. Colin verteld dat er bij een demo in Den Haag ooit een bestelwagen van Amazon overheen reed. Maakte niets uit. Al wordt het natuurlijk niet aanbevolen.

Niemand heeft er nog mee gefilmd in Engeland. Colin vertelt dat daar in de sector ook voornamelijk wordt gehuurd en hoewel verhuur wel de ambitie is voor de toekomst, de Fast Fold vooralsnog alleen te koop is. Maar, zegt hij: “Dit demonstratie-model die we vandaag hebben meegenomen is wel beschikbaar voor een test op de set, als een Nederlands productiebedrijf het wil uitproberen. Daar staan we zeker voor open.” Dus neem contact met Green Film Making op als je interesse hebt voor een toekomstige productie, post-corona.

Veel verschillende sectoren zijn geïnteresseerd in deze technologie: het leger, bij humanitaire noodhulp, evenementen, festivals, en zelfs voor de mijnbouw. Het grote voordeel bij noodhulp is het hele snelle op en afbreken. Bijvoorbeeld bij een orkaan heb je het systeem binnen een paar minuten veilig gesteld en kun je als het weer is opgeklaard binnen een paar minuten weer aan de slag. Er zijn al verschillende eenheden in gebruik in de VS, bij humanitaire acties. Ook in vluchtelingenkampen van de UNHCR in Jordanië worden ze gebruikt. En bij EHBO-training in Afrika. Colin vult aan: “De Fast Fold spreekt natuurlijk erg aan voor zonnige landen. Maar zelfs in Schotland hebben ze 87% kunnen besparen, wat niet alleen top is om economische redenen, maar natuurlijk ook vooral vanwege duurzaamheid.”

Nog net voor het sluiten van de grenzen, zijn Colin en Dan terug gereden naar het VK. Wij zijn zeer enthousiast en ook Wim en collega’s van de Gemeente Utrecht zijn zeer geïnteresseerd voor hun evenementen locaties.

Wil je meer technische details lezen over de test met de militairen in Schotland, lees hier het verslag (Engels). De Fast Fold is dus al te koop, bestellingen kunnen worden gedaan bij Colin. Download hier de brochure. We zouden facilitaire bedrijven willen stimuleren om te kijken naar de mogelijkheden tot investeren in dit soort applicaties. Post-corona gaan meer afnemers vragen naar dit soort alternatieven.