Naast specifieke applicaties voor op de set snuffelen we bij Green Film Making ook vaak rond in andere sectoren om te zien welke innovaties ook in ons productieproces zouden kunnen passen. Vondsten van deze maand: elektrische apparaten inleveren bij de postbode voor hergebruik en een mooi Zweeds idee: een recycle warenhuis.
Tip voor het kantoor! Na Groningen en Dordrecht is Amsterdam nu ook aangesloten bij een nieuw initiatief om elektronische apparaten te recyclen door middel van de postbode. Heel veel elektrische apparaten worden nu nog met het afval weggegooid, belanden op zolder of in de kast, maar vaak kunnen apparaten nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Daarom kun je nu bijvoorbeeld oude koffiezetapparaten of elektrische tandenborstels, maar ook kabels, printer cartridges, spaar- en LEDlampen meegeven aan de pakketbezorger van PostNL bij het overhandigen van een pakket. Dit initiatief heet Weeelectric en is gestart door producentenorganisatie Weee Nederland, in samenwerking met PostNL enThuiswinkel.org. Ook de gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City en AEB Amsterdam zijn betrokken. Albert van Winden, programmamanager Afvalketen van de gemeente Amsterdam: “We willen het makkelijker maken voor Amsterdammers om van kleine apparaten af te komen. Deze pilot sluit daarom perfect aan bij ons doel om steeds meer producten en grondstoffen in te zamelen. Zo kunnen er weer nieuwe producten gemaakt worden.”
Met het initiatief kunnen er meer elektrische apparaten worden gerecycled. De apparaten hoeven niet verpakt te worden, maar moeten wel makkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn door de pakketbezorger. De proef loopt tot eind 2017, maar de initiatiefnemers van deze pilot gaan ervan uit dat in 2018 in heel Nederland oude elektrische apparaten via de pakketbezorger ingeleverd kunnen worden. Gerrit Mastenbroek, directeur Pakketten & Logistiek PostNL: “PostNL heeft het meest fijnmazige distributienetwerk van Nederland. Voor het inzamelen hoeven geen extra kilometers gereden te worden en dus recyclen we op een effectieve manier.”
Weeelectric zorgt ervoor dat de ingezamelde elektrische apparaten worden gesorteerd. Dit wordt gedaan door mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En dat is goed voor de werkgelegenheid. Daarnaast krijgen sommige apparaten een tweede leven. Daarmee worden mensen met een kleine portemonnee blij gemaakt. Meer informatie is te vinden op www.weeelectric.nl.
Een ander warenhuis uit Zweden
Bij de workshop Green Film Making in Art Department was het al duidelijk dat veel art directors in Nederland gebruik maken van de kringloop winkel of tweedehands spullen van Marktplaats. Hoe leuk zou het zijn als daar ook een warenhuis aan toegevoegd zou kunnen worden?
In Eskilstuna in Zweden is het al een feit. De gemeente van deze stad heeft met het 100 procent circulaire winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria een nieuwe generatie van recycling gecreëerd.
Nu kun je denken; leuk, maar wat is het verschil met de traditionele kringloop? Het verschil zit ‘m in die ene stap die de Zweden hebben gezet om de beleving van thrift shopping naar een heel nieuw niveau te brengen. Lokale dumpplekken van de kringloop maken plaats voor een compleet winkelcentrum waar tweedehands spullen direct gerecycled worden en weer worden verkocht in één van de veertien gespecialiseerde winkels. Een modern winkelcentrum met meubilair, computers, audioapparatuur, kleding, speelgoed, fietsen, tuinspullen en nog veel meer. Niemand zou hier de woorden ‘stoffig’, ‘ouderwets’ of iets in die trant nog in de mond durven nemen. Het centrum beschikt ook over een café/restaurant waar organische en ecologische gerechten worden geserveerd.
Voor zover bekend zijn er (nog) geen vergelijkbare next level kringlopen in Nederland. Misschien een idee voor de oude V&D..?
Bronnen:
Danielle Elings voor Amsterdam Smart City
Eline Hoffman voor Bedrock
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.