ID&T is de grootse festival organisator van Europa en koploper als het gaat om duurzaamheid. Carlijn Lindemulder is de drijvende kracht achter het afvalbeleid van ID&T. Zij laat zien dat je met durf, creativiteit en slimme oplossingen enorme winst kan boeken.

Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen een festivalproductie en filmproductie, kunnen deze twee veel van elkaar leren als het gaat om duurzame oplossingen.
Met het dancefestival Welcome to the Future heeft ID&T laten zien wat er allemaal mogelijk is. Dit festival in natuurgebied ’t Twiske in Amsterdam was niet zomaar een feest voor 15.000 bezoekers. Voor ID&T was dit ook een proeftuin, om te kijken hoe dingen anders kunnen. Hieronder een overzicht van de duurzame oplossingen van ID&T:

Weg met die bergen afval!
Op een festival heb je natuurlijk te maken met enorme veel afval. Het publiek werd gemotiveerd om papier, plastic en overig afval te scheiden met drie verschillende containers voor afval. Voor de mensen en organisaties werkzaam achter de schermen ging het nog een stap verder. Glas, plastic, gft en folie werden allemaal apart verzameld en daarna gescheiden naar verschillende recyling bedrijven gereden. En gescheiden afvalverwerking was ook voor alle leveranciers verplicht.
Door herbruikbare bekers te gebruiken werd er voor 40% minder zwerfafval gecreëerd. De bezoekers betaalden een borg voor hun drankbeker, waardoor er weinig op de grond terecht kwam. Op de grond waren ook geen rondslingerende festivalprogramma’s te vinden. Voor het programma en de kaart van het festival kon de bezoeker terecht bij de informatieborden.

Catering
Iedereen wil lekker eten tijdens een festival. Maar liefst 80% van het eten op Welcome to the Future was biologisch. Daarnaast koos ID&T voor leveranciers die mee wilden denken over duurzaamheid.

Vervoer
ID&T heeft op een slimme manier bezoekers van Welcome to the Future verleid om niet met de auto te komen. Voor treinreizigers werden speciale gratis pendelbussen ingezet. Bezoekers uit Amsterdam werden gemotiveerd om met de fiets te komen. De organisatie zorgde voor een fietsroute, energiedrank en zelfs een bandplakservice.

Bewustwording
Bezoekers van Welcome to the Future werden op een speelse manier gewezen op het duurzame karakter van het festival. O.a. door bij de uitgang een flyer mee te geven met ‘wist je datjes?’. Uiteraard was dit een flyer van fsc papier, met plantaardige inkt en gemaakt door een bedrijf dat gebruik maakt van groene stroom en auto’s op aardgas.

Duurzame partners
Als je grote duurzame stappen wil maken, is het ongelofelijk belangrijk om partners te vinden die net zo enthousiast zijn als jij. Hierdoor kun je vaak hele nieuwe bedrijfstakken inspireren om duurzame stappen te zetten. ID&T inspireerde bijvoorbeeld het drankmerk Flugel om iets nieuws te proberen na klachten over de rondslingerende dopjes van Flugel flesjes op het terrein. Dit resulteerde in een compleet nieuw ontwerp van een nieuw flesje met een dop die aan het flesje vast blijft na het openen.

Met je laarzen in de modder
ID&T heeft afgerekend met het idee dat twintigers en dertigers te lui zouden zijn om hun handen uit de mouwen te steken. Sterker nog ze stonden in de rij!
Onder professionele begeleiding van Landschap Noord-Holland gingen honderden festivalbezoekers vrijwillig aan de slag in natuurgebied ’t Twiske, om zo iets terug te doen voor dit natuurgebied. Er werden bomen gesnoeid, een zorgboerderij werd opgeknapt, er werd mest geruimd, onkruid gewied en er werden bomen geplant. Een slimme manier om je omgeving goed achter te laten en een goede relatie op te bouwen met partners uit de omgeving.

Maar Carlijn Lindemulder van ID&T is nog lang niet klaar en werkt toe naar een 100% duurzaam festival. Hou ze in de gaten, want elk jaar komen er innovatieve duurzame ideeen bij.

Link naar website:

Home 2017 line-up