Een goede catering draagt enorm bij aan een goede werksfeer. Het is onbegrijpelijk dat veel producenten juist op deze post beknibbelen, zegt Theo van Gogh. Filmcrews zijn aardig verwend als het om eten gaat. Vaak heb je ook te maken met krappe budgetten. Om dan ook nog duurzaam te werk te gaan is een extra uitdaging. Maar als je er een beetje in verdiept, kom je er achter hoe leuk het is om duurzaam te werk te gaan en welke voordelen hier aanzitten!

Filmcrews zijn aardig verwend als het om eten gaat. Ze maken lange dagen, werken hard en verwachten dan ook een goed bord eten. Mannen vinden vooral krachtvoer belangrijk, terwijl de dames liever gezond eten. Een gemiddelde speelfilm bestaat uit 20 tot 30 draaidagen, doorgaans verdeelt over 1.5 tot 2 maanden. Variatie in de menu’s is belangrijk en dwingt de cateraar iedere dag weer tot innovatieve oplossingen en een strakke planning.
Vaak je ook te maken met krappe budgetten. Om dan ook nog duurzaam te werk te gaan is een extra uitdaging. Maar als je er een beetje in verdiept, kom je er achter hoe leuk het is om duurzaam te werk te gaan en welke voordelen hier aanzitten!

Waarom kiezen voor duurzame catering?

De voedselindustrie is in laatste 50 jaar gigantisch gegroeid. Hierdoor is er een overvloed aan voedsel in de rijke landen van de wereld en is de prijs van producten enorm gedaald. Je kunt je afvragen of dit niet teveel is doorgeschoten. Met de daling van de prijzen heeft voedsel minder waarde gekregen en wordt het ook makkelijker weggegooid. Ongeveer 50 % van alles wat in de supermarkt ligt eindigt in de prullenbak. Tegelijkertijd is er door de bevolkingsgroei een stijgende vraag naar voedsel. Daardoor wordt er geproduceerd op grote schaal wat zorgt voor meer afval, ontbossing, C02 uitstoot, methaan uitstoot en het uitsterven van dieren en planten.

 • Smaak. Natuurlijk producten van dichtbij zijn vaak veel voedzamer en ook lekkerder!
 • Een andere reden om duurzaam aan de slag te gaan is: kostenbesparing! (Zie de tips hieronder)

Gelukkig is het heel goed mogelijk om duurzaam, betaalbaar en lekker te cateren. Iemand die daar alles van af weet is Lotte Wouters. Zij is ervaren cateraar, eigenaar van ZININietslekkers en lid van de Youth Food Movement. Zij gaf tijdens de workshops van de Green Film Making Competition een workshop over duurzaam acteren.

Enkele tips van Lotte:

 • Beperk de productkeuze en hou het simpel en overzichtelijk. Maak met hetzelfde ingrediënt verschillende gerechten. De beste koks ter wereld koken met een eenvoudig palet aan ingrediënten.
 • Ga mee met het seizoen. Producten van het seizoen zijn niet alleen smaakvoller, maar ook goedkoper. Daarnaast wordt het milieu minder belast omdat er geen warme kassen voor nodig zijn en seizoensproducten meestal van dichterbij komen.
 • Let op de keurmerken zoals het viskeurmerk MSC, Fair Trade, Beter Leven, EKO en haal je vlees bij de biologische of scharrelslager. Sluit voordelige deals met een groothandel die duurzaam inkoopt.
 • Voer een vleesloze dag in. Gezond voor de crew en het bespaart een hoop CO2 uitstoot en kosten!
 • Ga creatief om met je producten en probeer het hele product te gebruiken in plaats van delen weg te gooien.
 • Vergeet plastic flesjes water! Dit bespaart een hoop afval en CO2 uitstoot. Leg een of meerdere tappunten aan met kraanwater. Veel goedkoper en net zo lekker.
 • Laat de crew niet zelf opscheppen, maar hou dit in eigen hand. Dit voorkomt dat mensen veel te veel nemen en vervolgens de helft weggooien. Hebben ze niet genoeg? Dan komen ze vanzelf langs voor een tweede opschepronde.
 • Stel van de restjes doggybags samen die de crew aan het einde van de dag mee kan nemen.
 • Scheid je papier, compost en glas.
 • Gebruik servies dat kan worden afgewassen of biologisch afbreekbare bordjes, bekertjes en bestek
 • Gebruik schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën
 • En misschien wel de allerbelangrijkste: informeer de crew!
  Je voorkomt een hoop onbegrip, vragen of onduidelijkheid door aan te geven waar je voor staat als cateraar. Vertel de crew over jouw keuzes en schrijf het ook op een groot krijtbord. Zo kun je de crew inspireren met jouw enthousiasme over lekker en duurzaam eten.