Goede visagie is een essentieel onderdeel van een filmproductie en goede film make-up is hierbij een noodzakelijke voorwaarde. Maar als je het filmproces zo duurzaam mogelijk probeert te laten verlopen kleven er aan film make-up wel veel nadelen. (Film) make-up is namelijk erg belastend voor het milieu.

Een van de grondstoffen van make-up is aardolie. In het productieproces komen CO2 en andere (schadelijke) stoffen vrij, die de lucht verontreinigen. Bij het ontwikkelen van make-up wordt veel water gebruikt en vervuild. En na gebruik komen de restproducten van cosmeticaproducten in het afvalwater terecht. De stoffen die in make-up zitten, zoals oplosmiddelen om een lipstick lekker smeuiig te houden, zijn slecht afbreekbaar en belanden in het oppervlaktewater.
Palmolie is een belangrijk bestanddeel van veel cosmeticaproducten. Helaas leidt de aanplant van palmboomplantages vaak tot ontbossing van oerwoudgebied, wat de biodiversiteit in het oerwoud verstoort en de bodem uitput. Ook testen alle merken film make-up hun producten op dieren.

Genoeg redenen dus waarom het de moeite loont om op zoek te gaan naar natuur- en mensvriendelijke alternatieven. Het natuurcosmeticamerk Dr. Hauschka sponsort 1 van de finalisten van de Green Film Making Competition <link naar de betreffende pagina>. Het merk heeft ambities om de visagiepartner te worden van de duurzame filmindustrie. Op dit moment hebben ze nog geen specifieke make-up lijn voor film, maar evengoed kan het een interessante partij zijn om bij te informeren naar mogelijkheden.

Andere merken die zich bezig houden met duurzame bedrijfsvoering, natuurlijke grondstoffen en hun producten niet op dieren testen zijn onder andere Weleda, Aveda, Eco favourites, Mádara, Nvey Eco, One Love Organics en Voya. En gelukkig komen er elke dag meer merken en producten bij.