Eten is één van onze basisbehoeften. We smullen, knabbelen, snaaien, proeven en happen wat af. En dat de hele dag door. Juist omdat eten zo’n essentieel onderdeel uitmaakt van ons bestaan is het goed om stil te staan bij de herkomst van ons voedsel en na te denken over wat we in ons mond stoppen.

De Youth Food Movement is de jongerenbeweging van Slow Food die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Zij vragen zich actief af waar ons voedsel vandaan komt, wat er in zit, maar ook hoe het geproduceerd wordt en in hoeverre we in de wereld schade toe brengen door te consumeren zoals we nu doen.

Concreet komt de YFM neer op een netwerk van studenten van allerlei studierichtingen, jonge consumenten en jonge professionals, zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie. Dat doet ze op verschillende manieren, maar de belangrijkste is door (samen) te eten.

Food Film festival

En door een filmfestival te organiseren. Behalve bij de cateringkar hebben voedsel en film nog meer ontmoetingsplekken. Zoals op het Food Film Festival.

Er is ontzettend veel over voedsel te vertellen. En film is bij uitstek een medium om ontzettend veel te vertellen. Dus is het driedaagse Food Film Festival al twee jaar op rij een groot succes met films over alle facetten van eten. Zoals films over het productieproces en over de bio-industrie. Maar ook over sterrenrestaurants als El Bulli en Mugaritz. Over markante figuren uit de culinaire scene, en korte films over patat, kaasfondue en smarties. Door workshops te organiseren, debatten, interesante sprekers over te laten komen en vooral door mensen heel veel te laten proeven probeert het FFF iedereen wijzer en enthousiaster te maken over eerlijk en heerlijk voedsel.