In de mode industrie wordt volop geinnoveerd. Laat je inspireren door ondernemers die het net even anders doen: Studio JUX, OAT Shoes & Mud Jeans.
Grappig feitje: Alle deelnemers aan het Green Film Making Project 2013 kregen een abonnement op MUD Jeans.

Studio JUX: My Nepali Tailor is a Rockstar! 

In 2012 won Studio JUX de Green Fashion Competition. Jux is het Duits voor lolletje en dat is precies het motto van Jux Jitske Lundgren en Carlien Helmink: Mode moet leuk zijn. Om te hebben, om te dragen, om te ontwerpen en (misschien wel vooral) om te maken. En ook eerlijk en eco.

Bij JUX laten ze zien hoe het ook kan. Ze gebruiken uitsluitend verantwoorde materialen, zoals hennep, gerecycled polyester, bamboo, gerecycled leer en biologisch katoen. En ook de productie en de verpakking is zo energie- en materiaalzuinig mogelijk. De meeste kleding wordt gemaakt in Nepal, waar hun slogan My Nepali tailor is a rockstar vandaag komt.

Via een nummer-systeem in de labels kun je zien welke ‘rockstar’ jouw Jux kledingstuk gemaakt heeft. Kijk op www.studiojux.com/handshake om te zien welke tailors er schuilgaan achter jouw kledingstuk.

OATshoes: Sneaker en bos bloemen in 1!

Met OATshoes zijn stijlvolle goed zittende gympen met een bonus. Als je ze afgedragen hebt, begraaf je ze. De schoenen zijn biologisch afbreekbaar en in de tong zitten zaadjes die uitgroeien tot een weelderig boeket.
Check www.OATshoes.com voor meer info.

MUD Jeans: Wil je mijn broek leasen?

Het jeansmerk Mud Jeans bevindt zich helemaal in de voorhoede van het denken over nieuwe economische inrichting. Geheel in lijn met de filosofie van circulaire economie hebben zij in hun business model het concept eigendom opnieuw vormgegeven. Bij Mud Jeans, koop je geen broek, maar lease je hem voor €5 per maand. Na een jaar lever je de broek weer in. Zodat iemand anders hem weer kan lenen en jij een nieuwe broek kunt uitkiezen. Het hele jaar kun je gebruik maken van de reparatieservice, en als er na een jaar echt niets van is overgebleven,  recyclet Mud Jeans de stof om er weer een nieuwe broek van te maken.