Green Filmmaker Trent
Met een portret van producent Trent bijten we het spits af. Samen met Charlotte Scott-Wilson heeft hij het productiebedrijf OAK MOTION PICTURES (voorheen bekend als NFI MOTION PICTURES). En in 2012 won Trent de Green Film Making Competition voor de korte film Leven, samen met regisseur Aniëlle Webster. Daardoor mocht hij zich een jaar lang Green Film Maker of the Year noemen.


Leven/Life from greenfilmmaking on Vimeo

 

In gesprek met alle departementen
Voor de film Leven ging Trent het gesprek aan met alle departementen. Hij vertelde ze niet wat ze moesten gaan doen, maar vroeg ze om mee te denken hoe er binnen hun departement duurzamer gewerkt kon worden. Hij zei hierover: ‘CO2-uitstoot is een gegeven, het hoort bij de filmwereld. Maar daarbuiten is nog een andere wereld, en daar moeten we ook rekening mee houden.’ Deze open dialoog zorgde voor een grote bereidheid bij de crew om zelf met oplossingen te komen.

Elektrisch rijden, groene catering en bewustzijn
Zo slaagde de crew van Leven erin om het transport voor een gedeelte met auto’s op biogas te doen. Het lichtdepartement werkte zoveel mogelijk met LED-lampen en natuurlijk licht door middel van spiegels, en de catering werd gedaan door een lokale traiteur uit Ilpendam, waar de opnames plaats vonden. Ook kregen alle cast- en crewleden een eigen mok, waardoor ze geen wegwerpbekers nodig hadden. Maar de grootste slag die Trent maakte was dat iedereen zich bewust werd van het energieverbruik en de impact van een filmproductie op het milieu.

Drie films in de planning
Inmiddels zijn we twee jaar verder. Bewustzijn aanwakkeren bij de crew waarmee hij werkt is nog steeds belangrijk voor Trent. Momenteel is hij bezig met de pre-productie van drie films, en green filmmaking is een belangrijk onderwerp in de gesprekken tijdens deze processen. ‘Het scheelt dat we met hetzelfde productieteam werken voor deze drie films. Iedereen is zich ervan bewust dat we nadenken over hoe we duurzamer kunnen produceren. Met dat bewustzijn begint het.’

Beter een klein stapje..
Hoewel het vaak de kleine dingen zijn waar je invloed op hebt als green filmmaker, kunnen deze kleine dingen een grote impact hebben. ‘Beter een klein stapje doen dan geen stapje’, vindt Trent. ‘En om daarvoor te zorgen moet je het elke keer met de cast of crew over het groene aspect hebben. Het feit dat iedereen zich van green filmmaking bewust is, is de grootste winst die je kunt behalen’. Als ieder crewlid waarmee Trent samenwerkt dit duurzame gedachtegoed meeneemt naar een volgende productie kan deze winst snel zichtbaar worden in de Nederlandse filmsector. ‘Ik druk mensen in ieder geval altijd de groene productiegids onder hun neus. En verwijs ze door naar het Green Film Making Project en greenfilmmaking.nl als ze meer informatie willen hebben.’

Volledig uitstootvrij
Gevraagd naar wat hij graag zou willen op het gebied van duurzaam produceren, antwoordt Trent: ‘Ik zou graag willen dat er een hele grote stap gezet wordt, waardoor iedereen in de filmindustrie in één klap duurzaam gaat werken. En als specifiek project zou ik heel graag een keer een film willen maken die volledig uitstootvrij is. Niet door middel van het compenseren van de CO2-uitstoot, maar echt met behulp van energie die we zelf opwekken. En dan kijken hoe je dat kunt inzetten bij de drie grootste vervuilers, namelijk transport, catering en stroomverbruik door de techniek. Dat lijkt me fantastisch.’

 

Lees hier de Who’s Who #9 over Els Rientjes (Sustainability Manager)
Lees hier de Who’s Who #8 over Chai Locher en Wiendelt Hooijer (GFMP)
Lees hier de Who’s Who #7 over Gijs Kerbosch en Lynn Koppen (100% Halal)
Lees hier de Who’s Who #6 over Doreen Boonekamp (Directeur Filmfonds)

Lees hier de Who’s Who #5 over Thekla Reuten (Ambassadeur GFMP)
Lees hier de Who’s Who #4 over Kim van den Heuvel (VAF)
Lees hier de Who’s Who #3 over Daniel Aiss (ALP)
Lees hier de Who’s Who #2 over DoP Marc Redmeijer

Over de rubriek Who’s Who
In navolging van onze gelijknamige rubriek op greenfilmmaking.com, die de internationale green filmmaking experts portretteert, richten we de spotlight op de duurzaam-innovatieve voorhoede in de Nederlandse filmwereld.

Green filmmaking is niet alleen meer voorbehouden aan deelnemers van ons project. Op allerlei plekken in de sector wordt verder ontwikkeld, door filmmakers, productiehuizen en audiovisuele vormgevers. Door middel van deze Who’s Who delen we graag kennis en ideeën van de Nederlandse voorlopers, die we met het Green Film Making Project ontmoeten.

Het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth, wil samen met zijn partners en ambassadeur Thekla Reuten filmprofessionals inspireren om de filmindustrie te verduurzamen. We gaan voor een grote impact met een kleine footprint.