Het team van het Green Film Making Project was aanwezig tijdens het 67e Filmfestival van Cannes, op uitnodiging van het EYE Film Instituut en de FPN. Op zondag 19 en maandag 20 mei informeerden ze vanuit het Nederlandse Paviljoen bezoekers over het project en de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame innovatie in de filmwereld. Ook wisselde het team kennis en ervaring uit met green filmmakers uit binnen- en buitenland.

Onder hen waren Melanie Dicks van Greenshoot (UK), Helena Sandermark van EkoTegel (Zweden) en Pietro Reggiani van Adagio Film (Italië). Met hen ging het Green Film Making Project in gesprek over de stand van zaken in de filmindustrieën in hun landen van herkomst.

Uit deze gesprekken kwam naar voren dat duurzaam produceren in veel Europese landen een hot issue is. Steeds meer filmsectoren zijn nieuwsgierig en men wil hiermee aan de slag. Green Filmmaking is taking over Europe, zoveel blijkt.

Samen met Duitsland, Groot-Brittannië en België behoort Nederland tot de voorhoede als het gaat om green filmmaking. Ook het leggen van verbindingen met duurzaam-innovatieve ondernemers hoort daarbij. Tal van best practices van eigen bodem én in het buitenland laten zien welke vernieuwende tools relevant zijn voor filmmakers. In Cannes lanceerden Dramatify en FILMMORE respectievelijk een website en een app waarmee een deel van de productiewerkzaamheden gedigitaliseerd wordt. Dit verhoogt de efficiëntie en beperkt het aantal transportkilometers. Bovenal zijn deze hulpmiddelen praktisch, concreet en duurzaam.

Het Nederlandse Paviljoen werd druk bezocht. Dit toonde de grote belangstelling voor het Green Film Making Project, zowel nationaal als internationaal. In Cannes slaagde het team er daarnaast in om veel nieuwe, waardevolle contacten te leggen. Ook zijn de banden met professionals die al in het Nederlandse netwerk zaten, waaronder Christiane Scholz van het Film Fonds in Hamburg, aangehaald en werden ervaringen uitgewisseld.

Bekijk de foto’s op de green filmmaking Facebookpagina voor een sfeerimpressie.

Tot slot: de cast van de blockbusterfilm ‘Expendables 3’, met onder andere Arnold Schwarzennegger en Sylvester Stallone, mag zich trotse eigenaar noemen van het predicaat green filmmaker.

Hoe dat kwam? Bekijk het filmpje hieronder.

 

Cannes Film Festival 2014 – green filmmaking sticker on tank ‘Expendables 3’ from greenfilmmaking on Vimeo.