Op woensdag 25 juni vond de laatste progress meeting plaats van de deelnemers aan het Green Film Making Project. Makers van KORT! en One Night Stand waren aanwezig op het pas geopende terrein van De Ceuvel. Dit is een broedplaats voor innovatieve ondernemingen met als pijlers duurzaamheid en innovatief hergebruik, gevestigd op een oude scheepswerf in Amsterdam-Noord. Tijdens deze bijeenkomst deelden de deelnemers hun ervaringen met duurzaam produceren. Ook Marina Blok (Hoofd Drama, NTR) en Renée van der Grinten (Filmconsulent Filmisch Experiment & Documentaire, Nederlands Filmfonds) waren aanwezig om met de deelnemers van gedachten te wisselen.

Kwaliteit en duurzaamheid gaan samen
Green filmmaking is voor de deelnemers een aanleiding gebleken om elk facet van het filmproductieproces opnieuw te bekijken. Ieder productiehuis doet dat op geheel eigen wijze. Maar allemaal hebben ze de crew succesvol betrokken in hun duurzaamheidsplan. En daardoor merkten de makers dat input vragen aan crewleden niet alleen zinvolle informatie oplevert, maar ook de betrokkenheid bij het duurzaam produceren vergroot. Helemaal als je er regelmatig met ze in gesprek over blijft. VENFILM merkte dat de crewleden duurzaam produceren aanvankelijk associeerden met goedkoop produceren, en dat dat het argument was voor vegetarische catering. Maarten van der Ven: ‘Dat moet je dan weerleggen met kwaliteit. Dus in dit geval een goede cateraar.’

Uitprinten is passé
De meeste deelnemers zijn het erover eens dat veel duurzame keuzes gemakkelijk zijn toe te passen. Bijvoorbeeld het niet uitprinten van callsheets. Iedereen heeft immers een tablet of smartphone. Vooral voor de jongere makers is dit een vanzelfsprekendheid.

Sustainability Manager met focus
Gijs Kerbosch (producent, 100% Halal) merkte dat hij na de progress meetings en workshops steeds vol inspiratie zat, maar dat die zin in verandering verdween zodra hij op de set was. In de waan van de dag bleek steeds weer dat praktische zaken vochten om zijn aandacht. Daarom besloot hij een Eco Manager in te schakelen: Lynn Koppen. Voor de productie van de film ‘Malaguti Phantom’ hield zij zich bezig met communicatie naar de crew over green filmmaking, het meedenken over creatieve duurzame oplossingen, de CO2-uitstoot van de productie berekenen en praktische groene interventies op de set.
Zowel Kerbosch als Koppen is de samenwerking goed bevallen. Lynn zegt hierover: ‘Als je een Eco Manager op de set hebt, wordt duurzaamheid geen bonus op het takenpakket van de producent die het toch al druk heeft, maar de focus van een extra crewlid.’

Naast de genoemde productiehuizen waren ook IJswater Films, Il Luster en Pupkin Film aanwezig. Sfeer proeven? Bekijk de foto’s op Facebook

Lees de uitgebreid verslag van deze laatste KORT!-meeting op trouw.nl/groen en het blog van Voor de Wereld van Morgen (ASN Bank).

Foto’s door Michael Vervuurt – Vuur Fotografie