Winnaar van de Green Film Making Competition voor Europese Studenten

Tijdens de masterclass ‘Green Filmmaking: de Toekomst van Produceren’ maakte actrice en ambassadeur van het Green Film Making Project Thekla Reuten de winnaars bekend van de Green Film Making Competition voor Europese studenten. Het team van de film ‘Poison Pen’, van het Ierse Filmbase, won de eerste prijs van € 2500.

Wat kunnen we leren van het productieteam van ‘Poison Pen’?
De studenten uit Ierland maakten twee producties: ‘Poison Pen’ en ‘The Light of Day’. Het team van ‘Poison Pen’ ontdekte gedurende de productie steeds meer mogelijkheden tot verduurzaming. Zo betrokken zij een groene energieleverancier bij hun maakproces en vonden ze locaties bereid om mee te werken aan hun filmproductie vanwege de duurzame aanpak. John Gormley, de Green Production Manager van de film, vult aan: “We hebben gekeken naar alle aspecten van het productieproces. Van kostuums, die in veel gevallen tweedehands waren. Tot de scripts, die we via iPads lazen in plaats van ze uit te printen. We probeerden ook veel te recyclen., en we maakten gebruik van elektrisch vervoer.”

Wat de belangrijkste tip is die Filmbase kan geven? Het belang van aandacht aan duurzaamheid tijdens de pre-productie: “Dat is essentieel. We moeten van tevoren de crewleden bijscholen over green filmmaking. We gaan ervan uit dat iedereen weet hoe bijvoorbeeld te recyclen, maar dat is helemaal niet altijd het geval.” aldus John.

Waarom vond de jury Filmbase de winnaar?
De jury prees de allround aanpak van het team van Poison Pen, waarin systematisch werd gekeken naar elk aspect van het productieproces. Ook de wijze waarop het team bedrijven professioneel benaderde, om een samenwerking mee aan te gaan, bekoorde de juryleden. John Gormley is in ieder geval blijvend positief over duurzaam produceren: “Op basis van wat ik geleerd heb over duurzaam produceren denk ik dat green filmmaking absoluut een toekomst wacht in de Ierse filmsector.”

Bekijk de ‘Green Film Making-of’ van de producties van Filmbase.

1st place winner European Green Film Making Competition 2014. Filmbase, Ireland from greenfilmmaking on Vimeo.

Binnenkort volgen updates over de bevindingen van het team van HKU (tweede prijs) en het team van Grand Independent/Staffordshire University London (derde prijs).

 

Over de Europese Studentencompetitie

Het Green Film Making Project lanceerde in februari 2014 de Green Film Making Competition for European Students. Studenten van verschillende Europese filmscholen kregen op deze manier de mogelijkheid om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor het filmproces, om het productieproces te verduurzamen.

Uiteindelijk zijn 15 teams, bestaande uit 65 filmstudenten, aan de slag gegaan. De scholen die deelnamen waren de HKU en de NFTA (beide uit Nederland), Filmbase (Ierland) en Grand Independent/Staffordshire University London (Groot-Brittannië). De teams onderzochten wat de meest effectieve ideeën en innoverende duurzame oplossingen konden zijn voor productieonderdelen zoals licht, art department, techniek, vervoer en energieverbruik.

Jury Europese Studentencompetitie
De jury van de competitie bestond uit Thekla Reuten (actrice en ambassadeur Green Film Making Project, Nederland), Juhi Shareef (senior eco consultant, Eco Age, Groot-Brittannië), Daniel Aiss (producent ALP en voormalig deelnemer Green Film Making Project, Nederland) en Michael Geidel (medeoprichter Green Film Initiative, Duitsland)

Fotografie: Michael Vervuurt van Vuurfotografie