Het Nederlands Filmfonds is één van de partners van het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. In die hoedanigheid wil het Fonds de Nederlandse filmsector inspireren en begeleiden in het zetten van duurzame stappen. Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Filmfonds, vertelt over green filmmaking, de nieuwe Sustainability Manager en de toekomst van de Nederlandse filmsector: “Over vijf jaar zijn de best practices hopelijk vanzelfsprekende keuzes geworden.”

Sector enthousiast over green filmmaking
Het thema duurzaamheid leeft volgens Boonekamp echt onder filmprofessionals. Dit zag ze tijdens de producties van de KORT!-films in 2013 en 2014: “De producenten van KORT! hebben toen in de praktijk kennisgemaakt en geëxperimenteerd met duurzame innovatie. Tijdens deze samenwerking is gebleken dat een groot deel van de filmsector heel gedreven en enthousiast is over duurzaam produceren.” Maar, zo stelt ze, “tegelijkertijd gaven producenten aan behoefte te hebben aan praktische ondersteuning om hierin stappen te zetten. Daar wil het Filmfonds op inspelen.”

Sustainability Manager: Praktische ondersteuning
Om dit in gang te zetten plaatste het Filmfonds afgelopen zomer een oproep voor een Sustainability Manager. Met deze tweejarige pilot wilde het Filmfonds een ervaren filmprofessional, met aantoonbare affiniteit met duurzaamheid, faciliteren om Nederlandse productiehuizen te ondersteunen met green filmmaking.

Over de Sustainability Manager vertelt Boonekamp: “Hij of zij zal handvatten gaan bieden aan producenten die hun film zo duurzaam mogelijk willen produceren. Enerzijds door het overdragen van relevante kennis en ervaring aan productieteams en crewleden. Anderzijds door overkoepelende afspraken te maken met facilitaire bedrijven en leveranciers, waarvan meerdere filmprojecten gebruik kunnen maken.”

Inmiddels is deze professional aan boord. Els Rientjes (IDTV, Niehe/Stokvis) zal zich per 1 januari inzetten om duurzaam produceren voor iedere filmmaker die een realiseringsbijdrage ontvangt toegankelijk te maken. In haar dagelijkse werkzaamheden als Sustainability Manager zal Rientjes optrekken met Jo Voet, senior beleidsmedewerker innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken.

Duurzaamheid als blijvend thema
Waarom kiest het Filmfonds ervoor om dit proces door middel van een pilot te laten verlopen? Het Filmfonds ziet voor zich dat de Sustainability Manager in twee jaar tijd als vliegwiel kan functioneren om duurzaamheid als blijvend thema in te bedden in de filmindustrie. Verder verwacht het Fonds dat de sector zelf het thema daarna verder zal gaan implementeren. Boonekamp: “De kennis die gedeeld wordt met productieteams en crewleden kan geïntegreerd worden in bestaande productiemethoden. De concrete ervaring die productiehuizen opdoen met bijvoorbeeld afvalscheiding, transport of catering nemen ze daarna mee naar volgende filmprojecten.”

Innovatie en internationale samenwerkingen
Doreen Boonekamp beschouwt duurzaamheid als een vanzelfsprekende en belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse filmsector: “Voor het Filmfonds is innovatie een belangrijk speerpunt. Duurzaamheid past hier goed in, en wordt bovendien steeds meer de norm.”

Daarnaast kan green filmmaking economisch interessant zijn, omdat verduurzaming op termijn kan leiden tot kostenbesparing. Maar ook in relatie tot samenwerking met buitenlandse filmindustrieën. Volgens Boonekamp biedt duurzaam produceren kansen voor de hele audiovisuele sector om de dialoog aan te gaan met buitenlandse partijen. “De praktijkgerichte aanpak die we hier op deze schaal toepassen is interessant, ook voor de ons omringende landen. Daar wordt vooral per project en op beleidsniveau gekeken hoe de filmsector kan verduurzamen. En bovendien is een rol als praktische koploper in green filmmaking natuurlijk goed voor het imago van de Nederlandse filmwereld.”

Van Best Practices naar vanzelfsprekende keuzes
Over de toekomst van green filmmaking in de Nederlandse filmsector is de Filmfonds-directeur optimistisch: “De Nederlandse filmsector is nu praktisch aan het pionieren en experimenteren met duurzaam produceren op de werkvloer. Over vijf jaar zijn de best practices hopelijk vanzelfsprekende keuzes geworden voor productieteams en crewleden. Het zou goed zijn als producenten tegen die tijd duurzaamheidsmanagers aan hun team toevoegen en zich per departement duurzame doelen stellen.”

Het Filmfonds tijdens het NFF 2014
Op 2 oktober 2014 sprak Doreen Boonekamp op de masterclass ‘Green Filmmaking: de Toekomst van Produceren’, georganiseerd door het Green Film Making Project tijdens het Nederlands Filmfestival. Tijdens haar speech presenteerde ze Els Rientjes als de eerste Sustainability Manager die ondersteund wordt door het Filmfonds. Bekijk hier videoverslag van NFF 2014.

Green Film Making Project @ NFF 2014 from greenfilmmaking on Vimeo.

 

Foto Doreen Boonekamp: Yvonne Witte

 

Lees hier de Who’s Who #9 over Els Rientjes (Sustainability Manager)
Lees hier de Who’s Who #8 over Chai Locher en Wiendelt Hooijer (GFMP)
Lees hier de Who’s Who #7 over Gijs Kerbosch en Lynn Koppen (100% Halal)
Lees hier de Who’s Who #5 over Thekla Reuten (Ambassadeur GFMP)

Lees hier de Who’s Who #4 over Kim van den Heuvel (VAF)
Lees hier de Who’s Who #3 over Daniel Aiss (ALP)
Lees hier de Who’s Who #2 over DoP Marc Redmeijer
Lees hier de Who’s Who #1 over Trent (OAK Motion Pictures)

Over de rubriek Who’s Who
In navolging van onze gelijknamige rubriek op greenfilmmaking.com, die de internationale green filmmaking experts portretteert, richten we de spotlight op de duurzaam-innovatieve voorhoede in de Nederlandse filmwereld.

Green filmmaking is niet alleen meer voorbehouden aan deelnemers van ons project. Op allerlei plekken in de sector wordt verder ontwikkeld, door filmmakers, productiehuizen en audiovisuele vormgevers. Door middel van deze Who’s Who delen we graag kennis en ideeën van de Nederlandse voorlopers, die we met het Green Film Making Project ontmoeten.

Het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth, wil samen met zijn partners en ambassadeur Thekla Reuten filmprofessionals inspireren om de filmindustrie te verduurzamen. We gaan voor een grote impact met een kleine footprint.