Gijs Kerbosch is producent bij 100% Halal en oud-deelnemer van het Green Film Making Project. Kerbosch merkte dat hij na de progress meetings en workshops over green filmmaking steeds vol inspiratie zat en zin kreeg om het productieproces van de KORT!-film ‘Malaguti Phantom’ op een andere manier aan te pakken. Maar eenmaal op de set werd hij opgeslokt door de waan van de dag, en vochten praktische zaken die zich ad hoc aandienden om zijn aandacht. Daarom besloot hij Lynn Koppen in te schakelen als Eco Manager.

‘Lynn kende ik via via, zij had ervaring met het produceren van evenementen en duurzaam management, dus dat was een goede combinatie. Zij ontwikkelde een duurzaamheidsstrategie en had gesprekken met de Heads om samen met hen te kijken hoe het binnen hun departement groener kon. Gelukkig was iedereen bereid om mee te doen.’

De duurzame aanpassingen die Koppen doorvoerde, hadden onder meer betrekking op de locatiekeuze. Door alles in Amsterdam te filmen kon 100 % Halal besparen op kilometers. Daarbij spoorde ze de cast en crew aan om de auto te laten staan en met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Ook werd bewust gekozen voor digitaal filmen.

Zowel Kerbosch als Koppen is de samenwerking goed bevallen. Lynn zegt hierover: ‘Als je een Eco Manager op de set hebt, wordt duurzaamheid geen bonus op het takenpakket van de producent die het toch al druk heeft, maar de focus van een extra lid van de crew.’

En levert green filmmaking nu een extra besparing op? Dat is lastig vast te stellen, aldus Kerbosch, want ‘Malaguti Phantom’ is in drie dagen gedraaid. Dat is te kort om financiële effecten waar te nemen. ‘Maar met al onze producties hebben we al gauw 400 draaidagen per jaar. Dat biedt mogelijkheden om duurzame aanpassingen op grote schaal door te voeren. Hierdoor verdient de investering van een Eco Manager zich vanzelf terug.’

Beeld: Lynn Koppen en Gijs Kerbosch tijdens de masterclass ‘Green Filmmaking: de Toekomst van Produceren’ @ NFF 2014. Fotografie: Vuur Fotografie

Bekijk ‘Malaguti Phantom’

U kunt de video terugkijken op NPO.nl

 

Lees hier de Who’s Who #9 over Els Rientjes (Sustainability Manager)
Lees hier de Who’s Who #8 over Chai Locher en Wiendelt Hooijer (GFMP)
Lees hier de Who’s Who #6 over Doreen Boonekamp (Directeur Filmfonds)
Lees hier de Who’s Who #5 over Thekla Reuten (Ambassadeur GFMP)
Lees hier de Who’s Who #4 over Kim van den Heuvel (VAF)
Lees hier de Who’s Who #3 over Daniel Aiss (ALP)
Lees hier de Who’s Who #2 over DoP Marc Redmeijer
Lees hier de Who’s Who #1 over Trent (OAK Motion Pictures)

Over de rubriek Who’s Who
In navolging van onze gelijknamige rubriek op greenfilmmaking.com, die de internationale green filmmaking experts portretteert, richten we de spotlight op de duurzaam-innovatieve voorhoede in de Nederlandse filmwereld.

Green filmmaking is niet alleen meer voorbehouden aan deelnemers van ons project. Op allerlei plekken in de sector wordt verder ontwikkeld, door filmmakers, productiehuizen en audiovisuele vormgevers. Door middel van deze Who’s Who delen we graag kennis en ideeën van de Nederlandse voorlopers, die we met het Green Film Making Project ontmoeten.

Het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth, wil samen met zijn partners en ambassadeur Thekla Reuten filmprofessionals inspireren om de filmindustrie te verduurzamen. We gaan voor een grote impact met een kleine footprint.