Dankzij het Green Film Making Project is green filmmaking de afgelopen jaren écht geland in de Nederlandse filmindustrie en ziet de sector het belang en de voordelen van duurzame filmproductie. Per 1 januari neemt Els Rientjes in opdracht van het Nederlands Filmfonds, één van de partners van het Green Film
Making Project
, het stokje over. Het Fonds faciliteert hiermee een Sustainability Manager die de sector blijft ondersteunen en producenten structureel van praktische ondersteuning voorziet om hun films zo duurzaam mogelijk te produceren. De komende jaren zet Els zich in om green filmmaking onder de aandacht te blijven brengen. Met haar jarenlange ervaring als producente van zowel televisieprogramma’s als speelfilms is zij hiervoor de aangewezen persoon.


Els Rientjes werkte in de Nederlandse TV- en Filmindustrie als Creative producer bij IDTV, als Manager TV Productions bij Niehe/Stokvis en de laatste jaren als Creative Producer/producent bij Fu Works. Rientjes: “Mijn passie voor en kennis over het vak wil ik graag inzetten om duurzame innovatie toegankelijker te maken voor producenten.”

Ze vervolgt: “In de filmsector worden onder hoge druk in weinig tijd grote ambities verwezenlijkt. Ik zie het als mijn missie om duurzame innovatie en inspiratie toegankelijk te maken, echt iets te ‘brengen’ op de set.” Tijdens de masterclass ‘Green Filmmaking: de Toekomst van Produceren’ op het Nederlands Film Festival vertelde Rientjes: “Ik heb besloten dat ik me met name ga focussen op al het positieve dat ik zie, want zo voel ik het ook. Na vandaag voel ik me ontzettend geïnspireerd, en opgeladen om dat te kunnen brengen.”

Eén van de doelen van de Sustainability Manager is relevante kennis over duurzame innovatie in de (internationale) filmsector te delen met filmmakers. Daarnaast maakt Rientjes afspraken met duurzame facilitaire bedrijven en leveranciers zodat meerdere filmprojecten hiervan gebruik kunnen maken.

In haar werkzaamheden zal Rientjes samenwerken met Jo Voet van het Ministerie van Economische Zaken. Jo Voet heeft veel expertise op het gebied van duurzaamheid en Innovatie. Hij zal waar mogelijk de sector op deze gebieden van advies voorzien.

Fotografie: Michael Vervuurt

 

Lees hier de Who’s Who #8 over Chai Locher en Wiendelt Hooijer (GFMP)
Lees hier de Who’s Who #7 over Gijs Kerbosch en Lynn Koppen (100% Halal)

Lees hier de Who’s Who #6 over Doreen Boonekamp (Directeur Filmfonds)
Lees hier de Who’s Who #5 over Thekla Reuten (Ambassadeur GFMP)

Lees hier de Who’s Who #4 over Kim van den Heuvel (VAF)
Lees hier de Who’s Who #3 over Daniel Aiss (ALP)
Lees hier de Who’s Who #2 over DoP Marc Redmeijer
Lees hier de Who’s Who #1 over Trent (OAK Motion Pictures)

Over de rubriek Who’s Who
In navolging van onze gelijknamige rubriek op greenfilmmaking.com, die de internationale green filmmaking experts portretteert, richten we de spotlight op de duurzaam-innovatieve voorhoede in de Nederlandse filmwereld.

Green filmmaking is niet alleen meer voorbehouden aan deelnemers van ons project. Op allerlei plekken in de sector wordt verder ontwikkeld, door filmmakers, productiehuizen en audiovisuele vormgevers. Door middel van deze Who’s Who delen we graag kennis en ideeën van de Nederlandse voorlopers, die we met het Green Film Making Project ontmoeten.

Het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth, wil samen met zijnpartners en ambassadeur Thekla Reuten filmprofessionals inspireren om de filmindustrie te verduurzamen. We gaan voor een grote impact met een kleine footprint.