Op dinsdag 20 januari kwamen de makers van KORT! 2015 voor het eerst bijeen, tijdens een meeting georganiseerd door de NTR. KORT! is het jaarlijkse project van de NTR, het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en het CoBo Fonds voor de korte film. De plaats van handeling was Instock, een pop-up restaurant waarin de chefs koken met producten die supermarkten normaal gesproken weggooien. Een passende plek voor een bijeenkomst van filmmakers die zich inzetten om hun film zo duurzaam mogelijk te produceren.

Onder de aanwezige makers waren green filmmaking routiniers, onder meer 100 % Halal, Ven Film en Viking Film. Zij deden eerder mee aan KORT! 2013 of KORT! 2014 en namen deel aan het Green Film Making Project. De sfeer was open en positief. Met name jonge makers gaven aan dat bijvoorbeeld papierloos werken voor hen geen aanpassing in de werkwijze vergt, omdat ze dat vaak al doen. Producenten Viking Film en Job, Joris en Marieke produceren dit jaar animatiefilms. Namens het Nederlands Filmfonds was Dorien van de Plas aanwezig.

Na de speech van Marina Blok (Hoofd Drama NTR) vertelde Sustainability Manager Els Rientjes over haar aanpak en visie op het verduurzamen van de filmsector. Zij is beschikbaar voor alle KORT!-makers om hen te ondersteunen in het duurzaam produceren. Dat is niet alleen beter voor de aarde, maar ook voor het budget, want, zo stelde ze: “Groen is Poen. Efficiënter werken leidt bijna altijd tot duurzamer werken”. Samen met de KORT!-makers wil Els proberen om “Mount Sustainability” te beklimmen.

Vervolgens gaf Carlijn Lindemulder, Head of Sustainability bij ID&T, een inspirerende presentatie over de manieren waarop het thema ‘duurzaamheid’ binnen de festivalorganisatie vorm krijgt. Zo zijn er op de festivals van ID&T kraanwatertaps te vinden, waardoor bezoekers geen plastic flesjes meer hoeven aan te schaffen. En met het door hen gestarte project 10.000 Hours leveren vrijwilligers en bezoekers een bijdrage aan de leefomgeving van de festivallocaties, door bijvoorbeeld hun tijd te doneren en een plaatselijk project te helpen.

De filmmakers van het KORT!-programma zijn door Rientjes op 24 februari opnieuw uitgenodigd voor een progress meeting. Tijdens deze bijeenkomst wordt besproken hoe het green filmmaking proces verloopt en worden learnings uitgewisseld.

 

Foto: Instock. Beeld via westergasfabriek.nl