Locatiemanager Tijn Heerkens deelt zijn duurzame praktijkervaringen met filmmakers

Tijn Heerkens is locatiemanager bij Locatiegoed en in die hoedanigheid één van de sprekers van de workshop ‘Duurzaam produceren in de praktijk’ op donderdag 19 maart. Als het gaat om efficiënter en duurzamer werken op de filmset, heeft Tijn inmiddels voldoende kennis opgebouwd om te weten wat werkt en wat niet. En vooral ook waarom het werkt.

Milieuwinst behalen op locatie
Volgens Heerkens zijn er binnen het bestaande productieproces, als het gaat om het locatiebeheer, nog tal van onderdelen die anders georganiseerd kunnen worden met als doel meer ‘milieuwinst’ te behalen. Met dat doel is hij met diverse locatiemanagers in gesprek over welke processen er groener kunnen. Een aantal zaken die hij tot nu toe heeft gesignaleerd:

  • Geen routebeschrijving meer laten maken door de locatiemanager. Iedereen heeft tegenwoordig een navigatiesysteem. Dit scheelt een hele hoop rijkilometers om de routebeschrijving te maken. En daarmee ook tijd en papier.
  • Afval besparen door kritisch te kijken naar cateraars. Op dit moment zijn er enorme verschillen tussen cateraars als het gaat om de hoeveelheid afval die zij produceren. Dit heeft met name te maken met op welke wijze de producten verpakt zijn.
  • Locatiewerk (het verhuurbedrijf van Tijn – red.) gaat de komende tijd kijken of op de set gescheiden afval kan worden ingezameld, en welke systemen daar voor nodig zijn.
  • Zoveel mogelijk carpoolen. Wellicht kan dit gestimuleerd worden met financiële prikkels?
  • De crew aanmoedigen om auto’s te kopen met zuinige en milieuvriendelijke motoren.
  • Facturen per e-mail verzenden i.p.v. per post.
  • Geen callsheets, blauwtjes en scripts meer uitprinten, maar e-mailen. Prints van dit soort zaken alleen nog op verzoek verstrekken.
  • Geen twee generatoren laten draaien op de set.
  • Kijken of generatoren met GTL (gas to liquid) getankt kunnen worden i.p.v. diesel. GTL is diesel gemaakt uit aardgas. GTL geeft bij verbranding veel minder vervuilende stoffen. Moderne motoren kunnen meestal zonder aanpassing GTL gebruiken. Lichtverhuurbedrijf Lux & Co gebruikt GTL voor al haar wagens en generatoren.
  • Gemeenten geven nog vaak bij iedere ontheffing een print van de aan de ontheffing verbonden voorwaarden. Als je dus 20 ontheffingen hebt je ook 20 keer een print met dezelfde voorwaarden. Wellicht kun je afspreken of dit digitaal verstrekt kan worden.

Locatiemanagement nog ‘groener’ maken
Heerkens beschouwt deze punten als het begin van een andere manier van werken en denken in het locatiemanagement: “Green filmmaking staat bij Locatiewerk hoog op de prioriteitenlijst. Ik wil mij persoonlijk gaan bezighouden met het onderzoek naar de mogelijkheden om ons bedrijf en verhuur pakket nog veel groener te maken.”

Duurzame alternatieven op locatie
Momenteel heeft het verhuurbedrijf van Heerkens al een aantal producten in het assortiment die een duurzaam alternatief zijn.

Eén daarvan is de WC-Flex. Deze mobiele toileteenheid op een aanhanger bespaart veel water ten opzichte van andere modellen. Ook heeft het toilet een interne vulwatertank, die rechtstreeks in het riool geleegd kan worden. Dit in tegenstelling tot de klassieke ‘Dixies’ waarvoor een leidingwagen moet komen.

Ook biedt Locatiewerk een lichtgewicht locatietrailer aan, waardoor er minder energie nodig is om deze te vervoeren. En het bedrijf verkoopt speciale tapijten, gemaakt van gerecycled katoen om kwetsbare vloeren mee te beschermen. Deze kunnen meerdere malen gebruikt worden, in tegenstelling tot andere vloerbedekkingen voor dit doel.

Samen met leveranciers verduurzamen
Met zijn bedrijf wil Heerkens de komende tijd samen met leveranciers kijken welke andere duurzame alternatieven in het assortiment opgenomen kunnen worden. En hoe bestaande producten verbeterd kunnen worden.

Aanwezig zijn bij de workshop ‘Duurzaam Produceren in de Praktijk’, waar Tijn één van de sprekers is? Meld je aan via rsvp@strawberryearth.com o.v.v. ‘Workshop 19 maart’. Deelname is gratis. Bekijk deze link voor meer informatie.

Beeld: Het mobiele waterbesparende toilet WC-Flex.