Initiatieven in binnen- en buitenland die props verdienen!

Film je om en rond Rotterdam en heb je geen idee wat je met je oude decorstukken en rekwisieten moet doen? Buurman komt het restmateriaal graag bij je ophalen en voorziet het van een herbestemming. ‘Alternatieve afvalverwerking’ noemen ze het zelf. In een loods in Rotterdam-West wordt dit materiaal opgeslagen. Deze loods functioneert meteen als tweedehands bouwmarkt, dus decorbouwers en art directors die juist op zoek zijn naar decordelen kunnen hier hun slag slaan. De materialen worden verder voor allerlei doeleinden gebruikt: Van meubelontwerp tot kinderfeestjes. Ook organiseert Buurman doe-het-zelf-workshops waarmee ze de mogelijkheden van restmateriaal onder de aandacht brengen.


De ‘tweedehands bouwmarkt’ van Buurman

Initiatiefnemer Laura wil graag samenwerken met filmmakers: “Van Els Rientjes begrijp ik dat veel materiaal na afloop van draaien op locatie weggegooid wordt. Wij kunnen filmmakers helpen met verduurzamen, want wij voorkomen dat hun filmset en decor na eenmalig gebruik bij het grof vuil belandt.” Goed materiaal weggooien is in deze tijden van grondstoffenschaarste en groene bewustwording niet meer de juiste mentaliteit, vindt ze. “Door materialen op te halen vlak voordat ze afval worden, geef je ze een tweede leven. Vooral voor materialen uit de filmindustrie, waarin zoveel precisie en detail zit, lijkt het me logisch dat de industrie nadenkt over het hergebruiken van de sets.”

 


Foto via Buurman

Ook aan de andere kant van de Noordzee denkt men na over efficiënt recyclen van oude decorstukken en rekwisieten. In Groot-Brittannië is Drèsd de organisatie die zich hiermee bezig houdt. Ze halen deze stukken op bij film- en televisiesets, maar ook bij evenementen. Daarmee ‘ontzorgen’ ze de film- en televisie-industrie, én regelen ze een goede herbestemming voor decordelen en rekwisieten. De materialen worden bijvoorbeeld verkocht aan ondernemers, of gedoneerd aan buurthuizen. Zo werden delen van de filmset van ‘Les Miserables’ (Universal Pictures, 2012) gebruikt voor de aankleding van een restaurant in Somerset.

Decormateriaal van Les Miserables (2012) dat opnieuw werd gebruikt in een restaurant. Foto via Drèsd

Drèsd heeft een groot netwerk in de Britse film- en televisie-industrie en werkt daarnaast samen met duurzame (media)bedrijven als Julie’s Bycicle, Media Greenhouse en Eco-Age. Hierdoor zijn ze in staat om nuttige kennis over hergebruik van materialen te bundelen, en hebben ze goed zicht hebben op zinvolle distributie van rekwisieten en decorstukken die anders weggestopt zouden worden in de opslag of op de stort belanden. Net als Buurman heeft Drèsd ook een creatieve tak, waarbij ze nieuwe stukken vervaardigen in opdracht, om die vervolgens te verkopen.

Over hun diensten zegt Drèsd-oprichter Lynn McFarlane: “Wij zijn het enige bedrijf in Groot-Brittannië dat een opruimservice biedt aan producenten van grote film- en televisieproducties, waarna we de materialen een herbestemming geven. Hiermee maken we optimaal gebruik van de producten, door ze opnieuw te gebruiken of te recyclen. We willen ons echt richten op de lange termijn, door te blijven nadenken over duurzame toepassingen van setmateriaal en hergebruik van grondstoffen, en over hoe we ons hierin nog meer kunnen ontwikkelen.”

Ben jij als filmmaker geïnteresseerd in de diensten van Buurman? Neem contact op met Laura via laura@buurman.in. Ook als je niet in of om Rotterdam draait staan ze open voor de mogelijkheden om samen te werken.