Verantwoorde keuzes maken ten aanzien van eten: Thuis is het voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Net zo logisch om deze gewoonte op het werk te ontwikkelen, dus in het geval van de filmprofessional: op de set. Hoe besparen duurzame cateraars dan precies op hun CO2-uitstoot? Drie cateraars die letten op duurzaamheid vertellen het je. 

Mas van Putten van De Vrouw met de Baard is een bekende uit de televisiewereld: Ze is jarenlang eindredacteur geweest en deed catering erbij. Sinds kort is food haar corebusiness. Van Putten vertelt dat ‘duurzaam werken’ voor haar geen bewuste keuze is, maar wel een vanzelfsprekende als je van lekker eten houdt: “Tuurlijk hebben we wel eens vlees geprobeerd van een ‘goedkopere’ slager, maar dan heeft het toch niet de smaak die we lekker vinden en die bij onze kwaliteit hoort”. Datzelfde geldt voor het serviesgoed: “Liever geen disposables. Plastic eet gewoon niet zo gezellig. Dus besteden we veel tijd aan mooie verpakkingsmateriaal en dan kom je vanzelf bij duurzame producten uit.”

Food for Thought Custom made is cateringbedrijf dat vegetarisch en veganistisch kookt. Volgens cateraar Merel Boelen zijn ze continu bezig de rol van duurzaamheid in hun werk te optimaliseren. Zo is het bedrijf in de tuin van Merels ouders een kruidentuin begonnen, om voor een gedeelte zelfvoorzienend te kunnen zijn. Koffiefilters e.d. zijn biologisch afbreekbaar, en ze struinen tweedehands markten af op zoek naar servies. Ook denken ze na over afval: “Eten wat over is gooien we liever niet weg. Wat over blijft bieden we waar mogelijk is aan op de lokale site, in ruil voor een glimlach.”

Wijndistributeur Dijkwijn heeft een duurzame keuze gemaakt als het gaat om de verpakking: Bag in Box, oftewel wijn in een doos. Eigenaar Hans van Minnen zegt hierover: “Dit bespaart enorm veel afval. Want een wijnfles van 75 cl weegt in totaal zo’n 1,2-1,5 kilo. Er zit geen emballage op, dus alles gaat in de glasbak waar het tot kwalitatief minder glas wordt omgesmolten. Het karton van de bag in box levert in gewicht veel minder afval op. En voor de ‘bag’ zijn we aan het kijken naar alternatieven op basis van mais.” Ook de inhoud is verantwoord: “Het is niet per se allemaal biologisch, maar we vinden dat duurzaamheid het hem ook zit in de relaties die je met je leveranciers onderhoudt. We weten precies hoe de wijnboeren waar we zaken mee doen hun wijn maken en hoe ze hun land bewerken. En dat ze geen pesticiden e.d. gebruiken.”

Volgens van Minnen levert hun alternatieve verpakking soms weerstand op: “Wijn in een kartonnen doos heeft een slecht imago, omdat er, als je het in de supermarkt koopt, inderdaad vaak matige wijn in zit. Bij ons is het een bewuste keuze. De wijn blijft veel langer goed en je bespaart gewoon op afval.”

Food for Thought Custom made krijgt wel eens feedback op hoe ze werken, maar dat is altijd opbouwend, volgens Merel: “We zijn ook transparant in hoe we te werk gaan. Wij krijgen graag nieuwe inzichten in hoe we dingen nog meer kunnen verbeteren.”

Voor niet-zo-duurzame cateraars hebben de ondernemers nog wat tips. Mas van Putten vindt dat als je van eten houdt, je sowieso voor het beste moet gaan. Maar daarbuiten kun je bewuste keuzes maken, zoals nadenken over waar je bankiert. Zelf heeft ze een zakelijke bankrekening bij Triodos, een bank die investeert in duurzame projecten. Hans van Minnen vindt dat cateraars goed naar hun afval moeten kijken: “Je moet het allemaal weer in je bus laden dus dat kost ook weer veel benzine. Combinatieritten zijn ook belangrijk.” Merel hoopt dat iedereen zijn of haar creativiteit en innovatiedrang wil inzetten bij te dragen aan een schonere aarde: “Laten we een kruisbestuiving in werking zetten zodat we hierin beter samenwerken en ontdekkingen doen die ervoor zorgen dat we zuiniger, reiner maar vooral liefdevoller met elkaar en de aarde kunnen omgaan.” Amen.

Lees meer tips over Catering op de gelijknamige portal. Hier vind je ook een video over film- en eventcateraar Esther Akkerhuis, van Spek & Bonen. Zij heeft al jaren aandacht voor efficiënt, duurzaam en bovenal lekker koken, en houdt rekening met afval.

Heb jij een goede tip voor ons voor een duurzame cateraar? Of heb je advies over hoe je in de catering op de set nog meer op afval en energie kunt besparen? Mail ons op info@greenfilmmaking.com, zodat we jouw kennis en ervaring op deze website kunnen delen.

Contact opnemen met één van deze cateraars?

De Vrouw met de Baard
Mas van Putten. Tel: 06-52474445
E-mail: masvanp@chello.nl

Food for Thought Custom made
Merel Boelen
E-mail: foodforthoughtcustommade@gmail.com

Dijkwijn
Hans van Minnen. Tel: 06-14617667
E-mail: proost@dijkwijn.com

Spek & Bonen
Esther Akkerhuis. Tel: 06-28122243
E-mail: esther@spek-bonen.nl

Uitgelichte foto via Spek & Bonen