In de week van 31 augustus trapte AKV|St.Joost (Breda) duurzaam af. Dat deed de academie met een introductieweek rond het thema ‘duurzaamheid’ voor haar tweede- en vierdejaarsstudenten Illustratie, Animatie, Fotografie en Film. AKV|St.Joost vroeg Els Rientjes (Green Filmmaking) als een van de keynotespeakers op de openingsdag. Zij gaf er een lezing over duurzaamheid in en verduurzaming van de filmindustrie. 

 

Green One Minute – Best Film_Femme Fatale from Solar World Cinema on Vimeo.

 

Els was erg opgetogen over het hele project: “In mijn lezing voor de studenten heb ik benadrukt hoe zij als individuele kunstenaars het verschil kunnen maken. Dat begint al bij de opleiding. AKV|St.Joost start het jaar goed op deze manier. Jonge mensen kunnen een ware boost geven aan de verduurzaming van het filmvak. Green Filmmaking heeft de makers van morgen nu al nodig. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind in nauw contact te staan met opleidingsinstituten. Het was me dan ook een eer en genoegen om aan het begin van het nieuwe studiejaar kennis en ervaring te delen met deze studenten. Fantastisch dat zij een opdracht kregen rond dit thema.”
Andere keynotespeaker was Maureen Prins, oprichter van de Nederlandse Solar Cinema en van Stichting Solar World Cinema, het internationale netwerk van mobiele bioscopen op zonne-energie. Maureen selecteerde in het verleden regelmatig filmpjes van studenten van AKV|St.Joost voor diverse kortfilmprogramma’s en had zin om de samenwerking met AKV|St.Joost uit te breiden. Dat deden ze tijdens de introductieweek.

Na de lezing van Els en een inleiding op de Solar Cinema door Maureen kregen de studenten de opdracht binnen een week in multidisciplinaire groepen een one minute te maken voor een jong, internationaal publiek met als thema ‘duurzaamheid’. De toon en aanpak mochten luchtig en humoristisch zijn. Op het einde van die introductieweek werden alle filmpjes vertoond op het meest duurzame projectiescherm van Nederland: de Solar Cinema.

Ook werden er drie prijzen uitgereikt: beste film, beste experimentele film en meest groene film. Er namen maar liefst 240 studenten deel aan de introductieweek. Het aanbod aan one minutes was dan ook erg divers en verrassend. De jury bestond uit Meike Van Zandvoort (Filmprogrammeur ), Geanne Van Arkel (Interface) en Anno Fekkes (Coördinator Accreditatie Duurzaamheid AKV|St.Joost). De winnende film was ‘Femme Fatale’, gemaakt door studenten: Timo Drent, Yvonne Kishna, Denise Matos, Dilara Noerlandi, Lotte van der Pasch en Fes Toll.

Volgens Maureen Prins is een van belangrijkste principes van Solar Cinema absoluut gehandhaafd: niet op een moraliserende, maar op een inspirerende manier filmpjes maken over duurzaamheid. “Het is geen gemakkelijke opgave”, vertelt Maureen. “Een thema als duurzaamheid is een lastig thema om creatief aan te pakken. Je vervalt snel in gemeenplaatsen en dezelfde soort beelden. Duurzaamheid gaat namelijk over meer dan afval of energie alleen.” Maureen juicht het tevens toe dat AKV|St.Joost sinds kort een projectleider duurzaamheid (Anno Fekkes) heeft aangenomen. “Dat maakt duidelijk dat het een speerpunt voor hen is en dat stemt hoopvol”, aldus Maureen.

De winnende filmpjes kan je hier bekijken.