De duurzame maatregelen in het  NTR-gebouw krijgen nu ook een vervolg bij de programma’s. Dat gaat gebeuren met behulp van Albert, een instrument waarmee je de ecologische footprint van een programma kunt meten. Green Film Making volgt dit Engelse initiatief al langer en we kondigen dan ook met enthousiasme aan dat NTR een pilot zal draaien met Albert. Projectleider Aaron Matthews van de BAFTA kwam speciaal over uit Londen voor een introductie.

Paul Römer, algemeen directeur van de NTR, heeft als eerste de stoute schoenen aangetrokken. Hij heeft duurzaamheid prominent op de agenda van de NTR gezet en kwam met het initiatief van de CO2-calculator op de proppen. Albert is al sinds 2010 bij de BBC ingevoerd en werd meteen verplicht voor alle eigen programmateams. Paul Römer: “Het systeem is verbluffend simpel en effectief. Het laat namelijk direct zien wat de gevolgen van je keuzes zijn. Behalve milieubewustzijn levert het soms ook nog kostenbesparing op. Daarnaast is het systeem zo universeel, dat het vrij eenvoudig over te nemen is.”
De voordelen zijn aanzienlijk. Behalve een beter milieu spelen onder andere kostenbesparing en imago- en reputatieverbetering een grote rol. Het gaat immers om een maatschappelijke verantwoordelijkheid die je neemt. In de certificering ‘Albert+’ op de aftiteling van een productie verkrijgen, ligt veel eer gelegen in het Verenigd Koninkrijk. Hopelijk krijgt dat virus binnenkort ook Nederland te pakken.
De NTR wil graag snel aan de slag met Albert. Als pilot is het educatieve jeugdprogramma ‘De Buitendienst’ (over mens en natuur) gekozen. Er wordt de komende maanden getest en in december volgt de eerste evaluatie, opgevolgd door BAFTA. Inmiddels heeft ook KRO-NCRV te kennen gegeven graag met Albert te willen starten. Els Rientjes (Green Film Making) hoopt dat de eerste filmproducenten die een pilot zullen draaien zich spoedig zullen melden.

Een aantal andere duurzame producties van de NTR (in samenwerking met Green Film Making), een verzameling van in 2015 gemaakte KORT!-films, is te zien op het Nederlands Filmfestival. Kijk voor een overzicht hier.