Het gaat goed met de GreenBattery, het milieuvriendelijke alternatief voor de dieselgenerator op de set. Afgelopen zomerseizoen bediende Han Huiskamp en zijn team de Nederlandse festivalwereld, konden zo een aantal systeemverbeteringen doorvoeren en zijn daardoor dit najaar klaar voor de overstap naar de filmwereld. 

Een blik terug:

Han Huiskamp van GreenBattery vertelt: “Als nieuwkomer in de filmwereld ben ik door een steile leercurve gegaan. Heel wat gebruiken en vaktermen waren mij vreemd. Maanden gesprekken en testen zijn nu eindelijk vertaald naar de praktijk. Zo heb ik bijvoorbeeld kunnen testen bij cameraverhuurbedrijf Goldeneye in Amsterdam en met producer Ron Groenewoud op de set van Debiel, wie is hier nou gek?  (scenario/regie: Dewi Reijs). Deze proeven hebben bijzonder nuttige feedback opgeleverd.
Voor de mensen op de set moet het immers echt handiger zijn en een merkbare meerwaarde bieden.“

Wat is er veranderd:
De GreenBattery vangt nu inschakelpieken beter op, kan de typische vermogensvraag van ballasten in kaart brengen en heeft een verbeterde koeling. De aansluitingen zijn beter afgestemd op frequent gebruikte apparatuur waarbij er rekening gehouden is met kleine handigheidjes van gaffers. Een batterijsysteem kan nu afgestemd worden op gespecialiseerde apparatuur. Een technisch verhaal; maar zo is het nu perfect mogelijk om een 4kW-lamp een hele draaidag uit 1 normaal stopcontact te voeden en blijkt het pakket bijvoorbeeld makkelijker te verplaatsen dan een 5-tal verlengkabels aan elkaar te koppelen. Gaffers kunnen zo sneller en makkelijker een bepaald deel van de achtergrond belichten.

Vuurdoop op de set:
Recent heeft GreenBattery haar filmvuurdoop gehad: er werd met GreenBattery gefilmd op de set van de nieuwe Eddy ter Stal & Erik Wünsch, Alberta (Producent Fu Works). Aanvankelijk was er een gezonde portie beginnersscepsis bij de belichters, maar die is tijdens het gebruik omgeslagen in een positieve ervaring. Het pakket van de GreenBattery bleek een praktische aanvulling. De crew heeft er twee weken naar tevredenheid mee gewerkt en er is naar schatting 100 liter diesel bespaard omdat het aggregaat uit kon blijven. Dit mag dan een bescheiden milieuwinst heten, maar het begin is gemaakt. Met nog meer verbeteringen en uitbreidingen in het verschiet belooft dit heel veel goeds!

Wat we in de toekomst van GreenBattery mogen verwachten?
Han Huiskamp: “We werken nu aan grotere systemen. GreenBattery werkt dit najaar verder aan een tweetal uitbreidingen van het assortiment. Er wordt een 30kW-systeem (oftewel 2x 63A) ontworpen om een grotere filmset een hele draaidag van duurzame energie te voorzien. Daarnaast wordt gewerkt aan een systeem voor de festivalwereld waarmee gedurende een heel festival 30kW aan groene stroom kan worden geleverd (voor bijvoorbeeld een klein podium). Waar het eerste systeem (2x 63A) enkelfase biedt zal het tweede een driefasesysteem betreffen. Dat is omdat men in de festivalwereld gewend is te werken met driefase aansluitingen.

We gaan ook experimenteren met lithiumbatterijen. Zonder een goed monitoringssysteem gaan lithiumaccu’s bij verkeerd gebruik snel stuk. Dat kan hoog in de kosten lopen. Lithiumbatterijen zijn echter wel een stuk efficiënter: ze zijn lichter en gaan veel langer mee. Niet voor niets wordt deze techniek gebruikt in elektrische auto’s. Hiermee hoop ik het huidige systeem te halveren qua gewicht en volume opdat de hele functionaliteit nog handzamer wordt. Binnenkort kunnen we ook op afstand het energieverbruik lezen. Dan kunnen we de opnameleider tijdig alarmeren wanneer een gestelde limiet overschreden wordt. Maar we blijven de GreenBattery gewoon op de set leveren. Wij brengen de stroom naar je toe.”

Financiering
Voor verdere ontwikkelingen is natuurlijk financiering nodig. Hiervoor heeft GreenBattery zoveel mogelijk expressions of interest nodig. Financierders willen bevestiging dat er vanuit de markt interesse is voor deze nieuwe techniek. Voor toepassingen in alle mogelijk disciplines – van producenten tot gaffers tot cateraars en meer – moet dus het geluid oprijzen: Investeer in deze techniek, want wij willen alleen nog maar met duurzame energiebronnen werken!”