Green Screen Day 2015
26 november 2015
Locatie: Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam
11u45 – 23u30

Ook dit jaar slaan IDFA en Green Film Making de handen in elkaar voor de Green Screen Day 2015. Net als vorig jaar worden er vijf films vertoond die een verdiepende blik werpen op maatschappelijke kwesties met een link naar duurzaamheid. Vier van die documentaires worden ingeleid door Els Rientjes, een aantal worden voor- of nabesproken door speciale gasten. Ook nodigde Green Filmmaking architect en innovatiespecialist Thomas Rau uit. In zijn lezing “Ons zijn is tijdelijk, de gevolgen zijn permanent“, zal hij o.a. de opgaven en de ingrijpende stappen benoemen die nodig zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken. Hieronder het volledige programma op een rij.

11.45 Salero: 
Korte inleiding door Els Rientjes en nagesprek met Marnix ten Kortenaar
Brakke Grond, Expozaal

Film:

Moises is een van de laatste der ‘Saleros’. Op de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld, bestiert hij een bescheiden zoutbedrijfje, zoals zijn voorouders dat al deden. Onder zijn voeten, in de oogverblindend witte grond, houdt iets anders zich schuil dat de arme bevolking van Bolivia relatief welvarend kan maken: lithium. Bolivia bezit 35% van ‘s werelds lithiumvoorraden, de belangrijkste component van oplaadbare batterijen. Dit maakt het land het ‘Groene’ Saoedi Arabië. Maar, weegt de grote behoefte aan duurzaam transport op tegen de vernietiging van deze unieke omgeving en de culturele diversiteit die erop leeft?

Spreker:

Zijn die lithium batterijen wel zo’n goed idee? Oud-topschaatser Marnix ten Kortenaar, nu beter bekend door zijn bedrijf Dr Ten, maakt batterijen op basis van zeezout. Hij vindt de hype rondom Tesla en de Powerwall, de thuisbatterij van Elon Musk, eigenlijk maar niets. Waarom kijkt er niemand volledig naar de herkomst van wat er in de batterijen zelf zit? Zijn plannen zijn groot. In 2020 moeten er voor zo’n 500.000 woningen grote zeezoutbatterijen worden geleverd en dit het liefst via assemblage vanuit Nederland. Een zeezoutbatterij gaat langer mee, is schoner en goedkoper dan een lithium-ion-batterij. Ook is de zeezoutbatterij 100 procent recyclebaar en niet explosief of brandbaar zoals lithium. Een andere kijk op zout.

Reserveer hier.

14.00 Banking Nature
Korte inleiding door Els Rientjes en nagesprek met Elfrieke van Galen.
Brakke Grond, Expozaal

Film:

Waar denk je het eerst aan bij de kleur groen, geld of de natuur? Van dit laatste heeft de financiële sector inmiddels lucht gekregen als enige nog onontgonnen terrein. De natuur was er lang voor de mens om de hoek kwam kijken, maar toch vinden o.a. sommige economen het logisch dat ook zaken die niet door de mens zijn geproduceerd een financiële waarde krijgen opgeplakt. Is de term ‘Groene Economie’ een paradox of het meest briljante idee om de natuur te behouden? In ‘Banking Nature’ wordt dit idee uitgewerkt, met hoor en wederhoor, maar voornamelijk stevig kritiek. Als de financiële sector kan worden verleid tot het investeren in natuurbehoud, wat staat daar dan tegenover? Gaan we nu echt gierend de afgrond in?

Spreker:

Elfrieke van Galen weet van wanten over groene economie. Als partner bij TheRockGroup werkt ze aan het versnellen van de transitie naar een eerlijke, duurzame economie door middel van advies en ondernemen. Ook zetelt ze in de Nederlandse Emissieautoriteit, het controle-orgaan dat CO2-uitstoot in NL reguleert. Hiervoor was zij onder andere Senior Vice President van Corporate Social Responsibility en Corporate Communication bij KLM. Een vraag over het snijvlak tussen de natuur en economie? Bij Elfrieke moet je zijn.

Reserveer hier.

16.30 Thomas Rau
Korte inleiding door Els Rientjes
Brakke Grond, Rode Zaal

Lezing:
Ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair, dat is Thomas Rau. Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de internationale discussie over duurzaamheid, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur en aan de vraag wat we aan moeten met de huidige grondstoffen schaarste. Met zijn architectenbureau Turntoo heeft hij diverse innovaties geïntroduceerd op het gebied van CO2-neutraal, energie-neutraal en energiepositief bouwen en recentelijk ook voor de circulaire architectuur. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er nodig is in de toekomst en niet door wat op dit moment kan en laat met enthousiasme zien dat het energieprobleem gewoon oplosbaar is. Hernieuwbare energie genoeg, het is een kwestie van de juiste houding. In zijn lezing ‘Ons zijn is tijdelijk, de gevolgen zijn permanent’ benoemt Rau de opgaven van vandaag en de ingrijpende stappen die nodig zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken.

Reserveer hier.

19.00 Land Grabbing
Met korte inleiding door Els Rientjes.
Brakke Grond, Expozaal

Film:
Van wie is de aarde? Schijnbaar, van hem (of haar) met de meeste centen. Omdat er geen einde komt aan onze groeidoctrine, maar wel een eind aan de hoeveelheid land, gaan we een derde ronde van kolonialisme in. Deze keer is het ‘landje-pik’ vermomd als ‘duurzaam landbouw project’ of ‘ EU anti-wapen programma’. Want als het goed klinkt dan moet het wel goed zijn, toch? Van Ethiopië tot Cambodja, Roemenië tot Indonesië, geeft ‘Land Grabbing’ inzicht in een nieuw soort bedrijvigheid die goedkope landbouwgrond van lokale gemeenschappen ontfutselt om vervolgens met een hoofdletter P te produceren. Dit gevecht om bewerkbaar land is gebaseerd op de illusie dat grotere machines ook grotere hoeveelheden mensen voeden. Niets is minder waar. Uit deze film blijkt dat verbouwen op kleine schaal en met gewaswisseling veel duurzamer is om iedereen dagelijks een bord eten voor te schuiven. Houd het klein en in je eigen achtertuin.

Reserveer hier.

21.30 Racing Extinction
Met inleiding door Els Rientjes en voorafgegaan door panelgesprek met duurzaamheidsspecialisten Renée Scheltema, Ward Hupperets en Tom van de Beek.
Brakke Grond, Expozaal

Film:
Welkom in het Antropocene, het tijdperk waarin de aarde en de natuur blijvende transitie ondergaan door menselijk toedoen. In ‘Racing Extinction’ wordt de mensheid vergeleken met de asteroïde die de dinosaurus vaarwel mepte. De feiten kunnen niet geminimaliseerd worden: daken bezaaid met duizenden haaienvinnen; de manta bijna uitgestorven door een medisch bijgeloof; de onbeantwoorde roep van een allerlaatste vogel in zijn soort; ons dagelijkse jachtveld dat langzaam wegzakt in een onzichtbare mist van CO2. Geen fraai gezicht. Maar juist deze beelden onder ogen durven zien, zou het tij kunnen doen keren. Er is nog genoeg moois dat we moeten zien te behouden. Het is te makkelijk om ’te laat’ te zeggen. Het is te laat om ‘morgen’ te zeggen.

Gasten:

Renée Scheltema maakt al 25 jaar documentaires voor TV, meestal als een one-woman-show. Een rode draad in haar werk is duurzame ontwikkeling en de bescherming van de natuur. Dit is tot bloei gekomen in haar nieuwe documentaire Normal is over, een veelomvattende kijk op onze planeet door een groene lens. Door een spot op kleine alledaagse oplossingen tot het revalueren van de grote mythes van onze tijd, is deze film voornamelijk hoopgevend bedoeld. Renée is het ultieme voorbeeld van uit je luie stoel komen en iets doen.

 

Ward Hupperets is hoofd werktuigbouwkundige bij Spectral Utilities (Metabolic), een cleantechontwikkeling- en systeemadviesbedrijf in Amsterdam. Zij ontwerpen en realiseren holistische en realiseerbare systemen voor industrieën, overheden en de non-profitsector om te kunnen overgaan op een circulaire en duurzame economie. Ward houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van modulaire oplossingen om te voorzien in basisbehoeften of met andere woorden: de beste duurzame oplossingen toegankelijk maken voor iedereen.

Tom van de Beek is duurzaam ondernemer. Hij is op richter van een aantal sociale ondernemingen waaronder Bushwick BV en The Tipping Point. Hij werkt aan een veelheid van projecten en werd dit jaar nummer 40 in de Duurzame 100 (2015). Tom noemt zichzelf naast entrepreneur ook innerpreneur. Hij zet zijn ondernemingen op de eerste plaats in voor zelfvervulling en sociale verandering. Hij is geïnteresseerd in communicatie, overgang, ecologie vs. economie en doorgronden van het leven in het algemeen, of op z’n minst een poging daartoe. Hij wilt bouwen aan blijvende impact.

Reserveer hier.