De producties van de One Night Stands zijn van start gegaan. Dit samenwerkingsproject van de NTR, VARA, VPRO en het Filmfonds verzorgt elke zomer zes speelfilms van ongeveer een uur, die op televisie worden uitgezonden. Sustainability Manager Els Rientjes besprak met de drie producenten en twee uitvoerend producenten (Up’s) op welke manier ze hun productieprocessen konden verduurzamen.  

Transport, catering, energie

Zowel Frank Hoeve (BALDR), als Marleen Slot (Viking Film) en ook Ellen Havenith (PRPL) gaven aan oren te hebben naar de mogelijkheden om hun producties te verduurzamen. In overeenstemming met Els zullen ze gaan kijken of ze gebruik kunnen maken van duurzame of zelfs hernieuwbare energie op de set. Verder richten ze zich ook op de departementen Transport en Catering.

Dit zijn de titels van de One Night Stands die de productiehuizen nu in (pre)productie hebben:
BALDR

  • In Vrijheid (regie: Floor van der Meulen)
  • Vlinderslag (regie: Giancarlo Sanchez)

Viking Film

  • Messias (Rob Lücker)
  • Planet Beauty (Emma Westenberg)

PRPL

  • Cas (regie: Joris van den berg)
  • Hoe het zo kwam dat de Ramenlapper Hoogtevrees kreeg (regie: Eva Zanen)

Contacten zijn gelegd
In dit stadium zijn de producenten en up’s in contact gebracht met enkele aanbieders op het gebied van duurzame energievoorziening. Het ziet er naar uit dat er een paar cases gedraaid kunnen gaan worden, dus dat is positief. We mogen langs komen op de set om te filmen, zodat we dit kunnen opvolgen. Houdt onze kanalen dus in de gaten.

Kennis delen
De producenten vinden het verder een goed idee om hun bevindingen te delen. Handig, want dan kunnen wij dat weer publiceren op greenfilmmaking.nl en onze nieuwsbrief. Zo kunnen we ervoor zorgen dat deze waardevolle kennis bij andere filmmakers terecht komt.

Producenten zijn pro-actief
De producenten willen het verduurzamen van hun films graag zelf oppakken en vorm geven. Maar hebben zich daarbij wel laten adviseren door Els, die ze met tips en relevante contacten op weg kon helpen. Op het gebied van catering gaven de producenten bijvoorbeeld aan samen te werken met cateraars die zich al bezig houden met duurzaamheid. En met transport noemde één van de up’s, Marianne van Hardeveld (PRPL), de autodeelservice Snappcar als duurzaam alternatief, waar zij goede ervaringen mee had.

Like je Green Film Making al op Facebook? Ook daar delen we duurzame kennis, en tips en tricks voor green filmmaking.