Het verduurzamen van de filmsector is niet van de één op de andere dag gebeurd. Trial and Error is, naast het verzamelen van kennis, de enige manier om te ontdekken op welke manieren je je productieproces kunt verduurzamen.

En dat betekent dat er soms ook wel eens iets níet goed gaat. Omdat de duurzamere alternatieven niet kunnen beantwoorden aan de vraag op de set. Zoals in het geval van de derdejaars film ‘Het Lot van Marnix Rep’, van de Nederlandse Filmacademie.

Helaas geen groene stroom op de set
Hidde de Vries, één van de producenten, vertelt hierover. “In de preproductie was er al vroeg contact gelegd met Han (Huiskamp, van de GreenBattery – red.). Met hem is gekeken naar wat mogelijk was met de Battery, hoeveel stroom hij kon leveren en dergelijke. Hier hebben we geprobeerd rekening mee te houden in ons lichtplan. Uiteindelijk is er, onder meer door de grootte van de locaties, de stijl van de film en speciale kenmerken van de locaties gekozen om de sets voornamelijk van buiten te belichten. Dit had als gevolg dat er grotere lampen met een grotere opbrengst meegenomen moesten worden. En dat betekende helaas dat er geen gebruik meer kon worden gemaakt van de GreenBattery. De Greenbattery had een vermogen van 5KVA voor een gehele draaidag en wij hadden zeker wel 10Kva nodig op de dagen dat er een aggregaat nodig was.”

Niet alleen successen delen
Green Film Making vindt het belangrijk om ook deze verhalen te delen. Want green filmmaking is niet louter een succesverhaal. Juist niet, zouden we eraan toe willen voegen. Door te experimenteren leren wij, samen met de levenarciers, andere green filmmakers, en iedereen die betrokken is, steeds meer over de (on)mogelijkheden als het gaat om duurzaamheid in de filmsector.

Goed nieuws over groene energie op de set
Overigens hebben we voor Hidde en alle andere green filmmakers goed nieuws, want op het gebied van groene stroom als energievoorziening op een filmset zijn er een aantal mooie ontwikkelingen gaan. Waarover we snel meer zullen berichten. To be continued.

Over de film 
‘Het Lot van Marnix Rep’ (12 min.) is geregisseerd door Jos van Meerveld en geproduceerd door Bryan van Baardewijk, Jasper Boon en Hidde de Vries. Scenario van Kim Kokosky Deforchaux. Met o.a. Coen van Vlijmen, Loes Schnepper, Rogier Schippers en Rosa van Leeuwen.

Met eigen ogen zien?
‘Het Lot van Marnix Rep’ wordt vertoond tijdens het derdejaars filmfestival op de NFTA (Markenplein 1, Amsterdam), op 15 en 16 april.