In de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Filmmaking. Succes of sof? Gemakkelijk of ingewikkeld? Van elkaars praktijkervaringen kunnen we het meeste leren, dus green filmmakers: maak van je hart geen moordkuil. En deel je ervaringen met info@greenfilmmaking.com

Deze keer deelt Hidde de Vries zijn Hartenkreet. Hidde is derdejaars student aan de Filmacademie, en producent van de film ‘Het Lot van Marnix Rep’.

Geen groene stroom
“Helaas konden we op de set van ‘Het Lot van Marnix Rep’ geen duurzaam opgewekte stroom gebruiken”, vertelt Hidde de Vries. “In de preproductie was er al vroeg contact gelegd met Han (Huiskamp, van de GreenBattery – red.). Met hem is gekeken naar wat mogelijk was met de Battery, hoeveel stroom hij kon leveren en dergelijke. Hier hebben we geprobeerd rekening mee te houden in ons lichtplan”.

Uiteindelijk toch andere keuzes in het lichtplan
“Uiteindelijk is er, onder meer door de grootte van de locaties, de stijl van de film en speciale kenmerken van de locaties gekozen om de sets voornamelijk van buiten te belichten”, licht Hidde toe. “Dit had als gevolg dat er grotere lampen met een grotere opbrengst meegenomen moesten worden. En dat betekende helaas dat er geen gebruik meer kon worden gemaakt van de GreenBattery”.

Het vermogen van de GreenBattery bleek ontoereikend: “De Greenbattery had een vermogen van 5KVA voor een gehele draaidag en wij hadden zeker wel 10Kva nodig op de dagen dat er een aggregaat nodig was.”

Toch staat Hidde achter de principes van duurzaamheid verweven in je productieproces. “Bij een volgende productie zullen we weer kijken naar wat er beschikbaar is aan duurzame alternatieven.” Meer Hartenkreten tot je nemen?

Bekijk hier de Groene Hartenkreet van HKU-Filmstudent Kim van Schooten 
Bekijk hier de Groene Hartenkreet van Michiel Snijders (il Luster)