Tijdens de 66ste editie van het Berlin International Film Festival organiseerde Green Film Shooting, in samenwerking met het Filmfonds van Hamburg-Schleswig-Holstein, een paneldiscussie met green filmmakers, fondsen en producenten, getiteld Sustainability in Series: Change is challenging.

Onder leiding van GFS-frontvrouw Birgit Heidsiek ontspinde zich een levendig gesprek over duurzaamheid in de audiovisuele industrie. Met GFS hebben we al jaren een prettige uitwisseling van kennis en ervaring als het gaat om duurzaamheid in de filmsector.

Vandaar dat we het belangrijk vinden om haar verslag hier te delen. Want we merken dat het inspireert, om te zien wat er internationaal gebeurt in green filmmaking.

En de groep green filmmakers wordt steeds groter!

Zo probeert Dan Jackson, production manager van de Engelse hitsoap Coronation Street, zijn team ‘carbon literate’ te maken: “Het leuke is dat je creatief gaat nadenken over hoe je je productie zo efficiënt en duurzaam mogelijk kunt invullen.”

En Joanna Gallardo van het Franse Ecoprod vertelt over de Ecoprod Charter, waarmee ze leveranciers van duurzame alternatieven in de filmsector kunnen koppelen aan producenten in hun regio.

De Vlaamse producent Charlotte van Hassel vertelt hoe de duurzame productie van de film Black haar is bevallen: “Het kostte me minder moeite dan ik dacht om duurzaamheid toe te passen.”

De bevlogen CEO van de Sardegna Film Commission Nevina Satta deelt haar bevingen van het sustainability programma dat ze op haar eiland Sardinië hebben lopen. “Behalve dat we green filmmakers met geld willen supporten, moedigen we ze ook aan om deel te nemen aan maatschappelijke projecten, zoals bij de restauratie van oude historische gebouwen.”

En Nic Balthazar, Belgische filmmaker en één van de eerste green filmmakers in Europa, stelt: “Wij zijn opinieleiders. Wij kunnen de drijvende kracht achter verandering zijn, op een positieve manier.”

Bekijk de video hieronder, waarin de professionals ook hun tips delen om je producent te overtuigen van het maken van duurzame keuzes:

Sustainabilty in Series-Panel: The drivers of change from Green Film Shooting on Vimeo.