In de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Filmmaking. Succes of sof? Gemakkelijk of ingewikkeld? Van elkaars praktijkervaringen kunnen we het meeste leren, dus green filmmakers: maak van je hart geen moordkuil. En deel je ervaringen met info@greenfilmmaking.com.

Madelon Veldhuizen is productieleider bij de televisieserie ‘Brussel’ (Endemol Shine Group). Op deze set probeerde Velduizen en collega’s zo duurzaam mogelijk te werken.

“Toen Els me vroeg te komen naar de ‘Benen op tafel’-bijeenkomst in januari, was ik meteen enthousiast. Na een pittige periode met de productie van ‘Michiel de Ruijter’ met Roel Reine was ik wel even toe aan het opladen van mijn batterij. Privé probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven, dus waarom is dat geen automatisme in ons werk? Ik besloot om zoveel mogelijk van deze green filmmaking informatie toe te passen op mijn eerste nieuwe productie. Dat werd ‘Brussel’, die, zoals de titel zegt, ook voor een groot deel in Brussel opgenomen zou worden. Gelukkig was ook Karin de Boer, de line producer, een voorstander. Dus hiermee konden we starten met een ‘groen’ productieteam.”

Wat is er al gelukt na 20 draaidagen? (en nog 60 te gaan)

Waterflessen en bekers
“In elk geval wilden we het gebruik van plastic waterflessen, die soms nog halfvol aan het eind van de dag de afvalzakken in gaan, vermijden door ze niet aan te bieden. Elk crewlid startte met een eigen bidon voor aan de riem, en een eigen kop voor de koffie. Onze cateraars in Belgie en Nederland zorgen ervoor dat de bekers afgewassen worden. Er zijn grote bidons met water op de set, zodat iedereen de bidon kan bijvullen. Er worden ook kartonnen bekertjes gebruikt, want enige flexibiliteit is gewenst, zeker voor de gasten en figuranten.  De bekers en bidons zijn recent weer mee verhuisd naar Nederland voor de draaidagen in Den Haag.”

Duurzame cateraar
“Met Karin Philips van Comfort and Joy als cateraar in Nederland hebben we een goede keuze gemaakt, vinden we. No nonsens, gewoon afwassen op de set en gezond, lekker en voedzaam eten voor de crew. En: er wordt niets weggegooid! Van overgebleven ingrediënten rolt Karin sushi, maakt ze soepjes of een smakelijke wrap, voor de wrap. Toen Els Rientjes op bezoek was werd er duurzaam geruild. De cateraar gaf een pannetje Indiase stoof aan de buurvrouw van de locatie, die in ruil daarvoor twee dagen haar fiets uitleende, zodat hier de verse ingrediënten mee opgehaald kon worden. Helemaal CO2-neutraal.”

Carpoolen en zo min mogelijk heen-en-weer
“Met half Belgische, half Nederlandse crew verwacht je veel uitstoot op gebied van transport. Carpooling stimuleren we door de carpoolers een verhoogd kilometerbedrag te geven. Daarnaast word er altijd een shuttle dienst ingezet van Amsterdam naar Brussel. We verblijven met de Nederlandse crew in appartementen in het centrum van Brussel. Dagelijks pendelt de crew met 9P busjes van het appartement naar de set. Er is elke dag bewaking op de set voor de materiaalwagens, wat weer heel veel uitstoot onderweg scheelt, maar ook geld. En nu we in Nederland draaien, is die situatie omgedraaid voor de Belgische crew.”

Duurzame communicatie: Wunderlist en tablet
“Een hele duurzame slag hebben we gemaakt in de communicatie. We werken met de gratis app Wunderlist. Hiermee is het voor de hele productie inzichtelijk wie welke taken uitvoert en tot hoever het is uitgevoerd. De hele opbouw van die acties blijft zichtbaar. Onnodige e-mails en ruis op de communicatiestoornis blijft hierdoor achterwege. En het verloop blijft vastgelegd. Line producer Karin de Boer beheert het budget en accordeert dagelijks de purchase orders die een aantal medewerkers kunnen aanmaken. Geaccordeerde bestellingen worden voorzien van nummer en meteen doorgemaild naar leveranciers, zodat facturen goed te traceren zijn. Er zijn bankpassen uitgegeven aan medewerkers, waar de voorschotten op worden gestort. Dus geen onnodig geschuif met cashgeld en tussentijdse leningen. De runners hebben tankpassen om de tanken. Ook daar zoveel mogelijk efficiency. Karin is hier heel content mee en heeft zo echt up to date informatie. Dit scheelt heel veel papier en voorkomt fouten. De hele datastroom van beeld gaat ook digitaal. Rushes gebeuren met de app van Filmmore, en de continuity gebeurt op de laptop of iPad. ”

Gescheiden afval
“Ik kan heel prettig sparren met Ing Lim als locatiemanager, en we proberen het afval echt goed te scheiden, met een blauwe en een grijze zak.  De blauwe zak voor het plastic afval en de grijze zak voor het restafval. Twee bakken consequent naast elkaar zetten begint te werken. Het team van Ing brengt alles gescheiden weg. Het zou wel prettig zijn als we hier een slimmere methode voor kunnen vinden.”

Niet gelukt: duurzame energie
“Wat niet gelukt is, is het leveren van duurzaam opgewekte energie op de set. Er wordt veel licht gebruikt. Volgens de jongens van licht soms 60 KVA per dag en met een vrijwel dagelijkse verplaatsing was dat niet haalbaar. Volgens Green Film Making was het inzetten van de Green Battery wel echt een optie geweest. Al was het maar voor de dagelijkse catering en make-up op locaties. Om zo toch de mensen al in de vroege uurtjes van stroom te voorzien.

Ik draag mijn taken straks over aan mijn Belgische collega June, die nu al inloopt en mijn bevoegdheden voor bestellingen al heeft overgenomen. Karin als line producer blijft wel betrokken bij de productie.”

Bij de volgende productie..
“Bij een volgende productie wil ik mezelf weer uitdagen om een nieuw element van het productieproces voor mezelf duurzamer aan te pakken. Zoals bijvoorbeeld als het gaat over duurzame energie. Produceren blijft een positieve uitdaging en helemaal als ik het groen kan doen.”

 

Meer hartenkreten lezen?
Bekijk hier de Groene Hartenkreet van Filmacademiestudie Hidde de Vries
Bekijk hier de Groene Hartenkreet van HKU-filmstudent Kim van Schooten
Bekijk hier de Groene Hartenkreet van animator Michiel Snijders (il Luster)