Drie filmcateraars – bekend met green filmmaking – gaan de uitdaging aan! Op de sets waar zij de komende tijd werken bieden ze geen plastic wegwerpflesjes meer aan, maar speciale waterflessen die gevuld kunnen worden met water uit een mobiele tank, de Jerry Carry. Leverancier van de flessen en tank is Join the Pipe. Deze organisatie heeft als missie om de langste waterleiding ter wereld aan te leggen, waardoor iedereen op de wereld toegang krijgt tot schoon drinkwater. De deelnemende cateraars zijn de Amsterdammers van Kus de Kok en Appeltje Eitje, en het Rotterdamse Spek & Bonen.

Plastic flesjes zijn een ware plaag. Overal, en ook op filmsets. Niet zelden komt het voor dat flesjes halfvol rondslingeren op sets. En bovendien zorgen ze voor veel slecht recyclebaar afval, en levert de productie en distributie van waterflesjes veel CO2-uitstoot op.

 

Sjoerd van Kus de Kok is al begonnen, en heeft met de tank en flesjes gestaan op de sets van De Ludwigs (Nickelodeon) en Silk Road (Rinkel Film). De reacties zijn positief, vertelt hij. “Natuurlijk zijn er altijd mensen die de kat uit de boom kijken als er iets nieuws is, maar veel mensen omarmen het idee. Ik vind het ideaal. Als we in de toekomst ervoor kunnen zorgen dat iedereen ook nog zijn of haar eigen waterfles meeneemt, is het helemaal perfect”.

 

Julie en Laura van Appeltje Eitje zijn ook optimistisch. Julie vertelt: “Men is wel heel positief over de flessen! Ze worden heel fanatiek gebruikt en iedereen maakt zijn eigen kleurstelling. Al met al is het een vrolijk geheel zo al die flesjes op de set. Ik vind ze super prettig in gebruik”. Wel plaatsen ze één kanttekening: “De tank is best zwaar, dus lastig te verplaatsen voor ons. Wellicht is het een idee om ook tanks te ontwikkelen die lichter zijn, met 25 liter in plaats van 50 liter inhoud. Ook is hij enorm breed. Hij past niet door een normale deuropening”. Geraldo Vallen van Join the Pipe liet weten dat hij hun kritiek meeneemt in het ontwikkelen van een nieuwe Jerry Carry.

 

 

Esther Akkerhuis van Spek en Bonen gaat de Jerry Carry en de flesjes uitproberen op de set van het tweede seizoen van Nieuwe Buren (Pupkin Film). Ze start begin juli.

To be continued. Het zou te gek zijn als we samen met Join the Pipe het probleem van waterflesjes op filmsets definitief kunnen oplossen.

Foto’s via Julie Tabbers van Appeltje Eitje