In de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Filmmaking. Succes of sof? Gemakkelijk of ingewikkeld? Van elkaars praktijkervaringen kunnen we het meeste leren, dus green filmmakers: maak van je hart geen moordkuil. En deel je ervaringen met info@greenfilmmaking.com

Dit keer komt de hartenkreet van Sjoerd Lubbers van Kus de Kok. Als cateraar ziet hij verspilling van verpakkingsmateriaal, water en voedsel vaak met lede ogen aan. Sjoerd: “Ook Kus de Kok wil af van de plastic soep. Daarom heb ik destijds contact gezocht met Els van Green Film Making. Door de dankbare medewerking van Join the Pipe hebben we weer een stap in de goede richting kunnen zetten. De Jerry Carry is een geweldig simpel ding. Wanneer ieder crewlid nou nog zorg draagt (al dan niet verplicht door producenten) voor zijn/haar eigen flesje is deze missie voor ons geslaagd.”

Zo ontstond er een mooi initiatief. Eind juni kondigden we al aan dat we in totaal drie filmcateraars bereid hadden gevonden om mee te draaien in de gezamenlijke waterpilot van Green Film Making en Join the Pipe (een organisatie die de missie heeft om de langste waterleiding ter wereld aan te leggen, waardoor iedereen op de wereld toegang krijgt tot schoon drinkwater.) De pilot bestond uit een test waarbij alle wegwerpflesjes op de set vervangen werden door speciale waterflessen die gevuld kunnen worden met water aan een mobiele tank, de Jerry Carry. De deelnemende cateraars waren Kus de Kok en Appeltje Eitje uit Amsterdam en het Rotterdamse Spek & Bonen. Hieronder zetten we hun ervaringen van afgelopen zomermaanden op een rij.

Lees aan het einde van het artikel ook hoe je zelf een productie kan aanmelden om deel te nemen aan deze pilot. Die wordt namelijk verlengd!

Alle drie de cateraars begonnen met groot enthousiasme aan deze watertest en tot onze vreugde is dit enthousiasme behouden. Natuurlijk vielen er tijdens het uitproberen een aantal zaken op die voor verbetering vatbaar zijn. Deze werden nog tijdens de pilot aan Join the Pipe doorgegeven. Zo kan er meteen rekening mee gehouden worden bij het ontwikkelen van nieuwe prototypes. De watertank zelf, bijvoorbeeld, bleek voor sommigen best zwaar en groot en niet altijd even makkelijk te verplaatsen. Door deze feedback wordt er meteen gewerkt aan een smallere en een nog mobielere versie.

Al bij al zijn we heel blij te besluiten dat de enkele nadelen niet opwegen tegen alle voordelen. Hieronder een greep uit de positieve bevindingen van Julie en Laura (Appeltje Eitje), Sjoerd (Kus de Kok) en Esther (Spek & Bonen):
– Er hoeven geen pallets met flessen water meer aangekocht te worden. Dit is bijzonder fijn voor het budget.
– De kleine (0,35 en 0,5 liter) flessen zijn prettig om na te vullen en het systeem om de flessen aan een broekriem te bevestigen is erg handig.
– Je kan kiezen tussen een afwisbare stift om iemands naam op een fles te schrijven of gekleurde doppen om je fles te herkennen. Beide systemen werken goed.
– De crew is erg enthousiast over het initiatief. Dat is mooi en scherpt het bewustzijn bij iedereen aan. De flesjes worden dan ook elke draaidag netjes terug gebracht zodat ze schoongemaakt kunnen worden.
– De hoeveelheid afval die bespaard wordt is aanzienlijk.
– Het algehele gevoel van verspilling, door o.a. halfvolle waterflesjes over de hele set verspreid (dus plastic- en waterverspilling), verdwijnt door dit systeem.
– Wanneer er veel mensen op de set aanwezig zijn, bijvoorbeeld een grote groep figuranten, is de Jerry Carry echt ideaal.
– De logistiek voor de cateraar is absoluut haalbaar bevonden.
– De flessen zijn ook aan te kopen i.p.v. te huren (leeg of gevuld). Ook dat is voordeliger dan de aanschaf van plastic wegwerpflessen (zowel in aanschaf als in afvoer van afval). De verminderde belasting van het milieu spreekt hierbij voor zich.

Geraldo van Join the Pipe is niet stil blijven zitten en meteen begonnen met het doorvoeren van mogelijke verbeteringen. Dit zijn een aantal van zijn nieuwe plannen:
– Naast de bestaande versie is er een smalle versie van de Jerry Carry in de maak, waar 2 flessen boven elkaar in kunnen.
– Er wordt gewerkt aan een versie van de navulbare fles waarbij er een harde plastic mok aan de onderkant bevestigd kan worden. Zo kan er ook warme drank genuttigd worden zonder wegwerpmateriaal te gebruiken.
– Er wordt een versie van de Jerry Carry ontwikkeld waar water gekoeld blijft.
– Green Film Making, wil met locatie- en setbedrijven gaan praten om  de Jerry Carry  te kunnen verhuren. De mogelijkheid tot zelf aanschaffen van een Jerry Carry blijft natuurlijk bestaan. En zelfs de mogelijkheid deze te laten bedrukken met naam van de producent.

We kunnen dus spreken van een geslaagde test. Het blijkt wel dat de producent en de crew volledig achter het initiatief moeten staan. Dat is een voorwaarde om het te doen slagen. De voorbereidingen van cateraar en producent hiervoor zijn dus van cruciaal belang. Dit wil zeggen: tank, waterpunt en flessen voor iedereen voorzien en goed communiceren aan de crew wat de werkwijze is. De lege, gebruikte of halfvolle flessen kunnen na afloop terugbezorgd worden. Op ingeleverde flessen ontvang je statiegeld en daar ondersteun je een van de projecten van Join the Pipe in Afrika mee. Bij dit project krijgen schoolgaande kinderen tegen het inleveren van een volle zak zwerfplastic een eigen waterfles.

Join the Pipe heeft te kennen gegeven door te willen met de pilot. Om dit mooie initiatief wijder verspreid te doen raken, is Green Film Making opnieuw op zoek naar producenten en cateraars die deel willen nemen. Je kan een productie aanmelden via els@greenfilmmaking.com en zo de Jerry Carry met bijbehorende navulbare flessen gesponsord krijgen. Meld je aan voor 10 oktober 2016!