Een jaar geleden onderzocht Green Film Making de mogelijkheden voor duurzaam transport bij producties en ging hiervoor te rade bij de bron: autoverhuurbedrijven. We voelden hen aan de tand over wat zij te bieden hebben, of ze bereid zijn om te investeren en welke ontwikkelingen er in hun branche op het gebied van duurzaamheid te zien zijn. De feedback was positief aangezien alle verhuurders zelf al actief met deze vragen bezig waren en er legio opties bleken te zijn, zowel duurzaam als vriendelijk voor de portemonnee.
In het afgelopen jaar zijn er alweer flinke stappen gemaakt met duurzaam transport in Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van elektrisch rijden. Het aantal openbare laadpunten is met 40% gestegen en er zijn ook al bijna 600 snel-laadpunten waar je de accu in een kwartier tot een half uur weer volledig kunt opladen (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Hoog tijd om eens bij de verhuurbedrijven te peilen of er ook bij hen nieuwe ontwikkelingen zijn in vergelijking tot vorig jaar.
Diks – Twee Piaggo’s en hernieuwde oproep voor gedetailleerde aanvraag.
Het wagenpark van Diks is in 2016 aanzienlijk uitgebreid en 80% van hun voertuigen is nu milieuvriendelijk (hier worden ook de meest zuinige A-klasse personenauto’s met schone motoren en AdBlue onder verstaan). De 7 hybride personenauto’s van vorig jaar zijn aangevuld tot maar liefst 20. Ook heeft Diks twee Piaggio’s aangeschaft. Deze kleine bestelautootjes lopen op een scootermotor en zijn dus veel zuiniger, goedkoper en ook veel efficiënter in de stad omdat ze onder bromfietskenteken rijden. Ideaal in bijvoorbeeld Amsterdam en je kunt er vrij grote ladingen mee vervoeren. De elektrische bus die vorig jaar op de planning stond is er nog niet gekomen. De aanschaf is nog steeds erg duur en er is nog te weinig vraag naar. Ondanks sterke toename in laadpunten vormt laden toch nog steeds een probleem. Snel-laadpunten zijn te weinig verspreid en dus duurt het laden nog relatief te lang. Dat kost te veel tijd voor een productie.
Qua producties heeft Diks in 2016 onder andere geleverd voor de grote Amerikaanse producties ‘Hitman’s Bodyguard‘ en ‘Dunkirk‘, de nieuwe film van Christopher Nolan. Hiervoor konden ze niet helemaal duurzaam leveren omdat het hele wagenpark (rond de 750 voertuigen) nodig is bij deze omvang. Leuk om te vermelden is dat de chauffeurs voor ‘Dunkirk‘ met een touringcar naar de locatie van Diks zijn vervoerd, in plaats van met losse auto’s.
Er is sinds vorig jaar nog geen enkele specifiek duurzame offerte vanuit producenten aangevraagd. Maar Diks merkt wel dat er meer om kleinere en zuinigere A-klasse wagens gevraagd wordt, dan om de grotere diesels uit de B-klasse zoals vroeger. Of dit echter met milieubewuste keuzes te maken heeft is maar de vraag…. Er wordt ook nog steeds niet goed gecommuniceerd vanuit producties over de specifieke wensen, waardoor ze bij Diks niet mee kunnen denken over opties die duurzamer en vooral ook goedkoper zijn. Hier staan ze nog steeds voor open en ze willen graag meedenken over duurzame oplossingen op maat.
AmCar – Volgend jaar test met elektrische bus.?
Ook AmCar ziet al jaren een afname in de vraag naar B-klasse auto’s en de verhuur van C-klasse is nu nihil. Maar evengoed viel het op dat in het afgelopen jaar de vraag naar elektrische auto’s is afgenomen vanwege het terugdraaien van de bijtelling. Er is ook bij hen dit jaar geen enkele offerte voor een duurzame optie opgevraagd. Desondanks geeft AmCar niet op en gaat zeker volgend jaar een test doen met de verhuur van een elektrische bus.
Auto Halan – Hoop op waterstof
Auto Halan heeft een andere visie op duurzame oplossingen voor vervoer en is geen fan van elektrisch rijden. Daarvoor in de plaats bieden ze auto’s op LPG aan en hebben ze opties voor het rijden op biogas. Ook bij Auto Halan zag men in het afgelopen jaar een afname in de vraag naar elektrisch. Ze zijn nog steeds in hoopvolle verwachting voor een versnelling in de ontwikkeling van waterstofmotoren. Er zijn op het moment 3 openbare laadpunten in Nederland voor waterstof, maar de verwachting is dat dit tegen 2018 opgelopen zal zijn tot 16. Groot voordeel is dat je waterstof tankt zoals benzine en je dus onmiddellijk weer door kan.
Er zijn ook handige alternatieve opties voor transport in de omgeving van Amsterdam. In plaats van huur is er de mogelijkheid om voor korte en incidentele ritten gebruik te maken van Uber, Snapcar en BlaBlacar. Al deze initiatieven draaien op het delen privé-auto’s en stimuleren dus gezamenlijk vervoer. Vergeet ook niet de elektrische Smarts van Car2Go die in heel Amsterdam te vinden zijn. Met een Car2Go parkeer je gratis.
Vorig jaar bleek al dat het bij transport – net als in elk departement wanneer het om duurzaamheid gaat – belangrijk is om transparant te zijn en duidelijk te communiceren. Verhuurbedrijven benadrukken dat de productie duidelijk moet aangeven wat er nodig is, zodat zij een veel efficiënter, milieubewuster en vaak ook goedkoper aanbod kunnen doen. Dit is jammer genoeg nog niet veranderd en dus een goed voornemen voor 2017: laat de verhuurder meedenken met je transportontwerp en geef duidelijk aan dat je graag duurzaam wilt rijden. Diks voegt hier wederom aan toe dat ze zeker bereid zijn te investeren in een nog duurzamer wagenpark, als ze duidelijk signalen krijgen dat hier behoefte aan is vanuit de producent.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.