Deze keer deelt student Productie Maxime Rozestraten de Hartenkreet van de lichting 2017. Ze vertelt over de ambitie van haar cohort om duurzaam te werken:

Het is de toekomst. Duurzamer en groener films maken is niet meer een leuk uitprobeersel, maar is voor ons als vakrichting productie de werkwijze. Het bewustzijn over vervuiling en verspilling groeit en wij als studenten van de Nederlandse Filmacademie zien dit en willen dit aanpakken. Dit jaar hebben veel studenten besloten de eerste stap te zetten!

Een groot aantal afstudeerfilms en derdejaars films hebben geprobeerd hun productieproces te verduurzamen. Er wordt afval gescheiden, gerecycled, vegetarisch gekookt en er is aanzienlijk minder plastic verspilling. Ook wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de waterflessen van Join the Pipe in combinatie met de Jerrycarry in plaats van plastic wegwerpflesjes. Ook hadden we 100% composteerbaar bestek van natuurlijk restmateriaal. Alleen het hoognodige wordt geprint en we proberen manieren te vinden tegen onnodig veel brandstofgebruik.

Maar belangrijker nog vind ik dat wij als studenten willen bijdragen aan een structurele verandering en hiervoor de handen ineenslaan. Omdat wij low budget films maken zijn we op bepaalde vlakken al een stuk groener, zoals minder auto’s die kunnen worden ingezet en daarmee minder brandstofverbruik. Aan de andere kant is duurzaamheid niet altijd gratis en kunnen we door dat zelfde ‘low budget’ duurzaamheid niet altijd betalen. Toch proberen wij als studenten veranderingen aan te brengen en bewustzijn te creëren over waarom wij naar duurzaamheid streven. Er wordt vaak gezegd dat kunst en cultuur een weerspiegeling zouden moeten zijn van de huidige maatschappij. Ik ben blij dat wij dit verder trekken en het niet alleen over het werk wat wij maken laten gaan, maar ook over wat wij aan de kant van het maakproces willen uitstralen.

We zijn er nog niet, maar we zijn wel onderweg!