We nodigen je graag uit voor onze aankomende Workshop Productie Design:

Kwaliteit en Duurzaamheid: Art Department, Costumes en Make-Up

Wanneer? Dinsdagavond 28 maart (19.30 – 21.30 + borrel Green Film Making style)

Waar? Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam

Klik hier voor de routebeschrijving

Voor wie? Voor producenten, uitvoerend producenten, productieleiders en alle medewerkers van de departments Production design, costumes design & Make-up

Erbij zijn? Meld je aan via rsvp@greenfilmmaking.com

Inmiddels is het programma voor de workshop bekend, en hebben we ontzettend veel zin in deze inspirerende avond!

Andrea van Pol

Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe green filmmaking wordt toegepast in het Art Department en hoe we dit nog zouden kunnen verbeteren. Is budget onze enige limiet? Of kunnen we in samenwerking met producenten, startups en gemeentes nog veel verbeteren? Welke tips zijn er om tijd, geld en energie te besparen en wat staat er op de wensenlijst aan duurzame verbeteringen in de logistiek. De workshop wordt gepresenteerd door programmamaker Andrea van Pol (Opium op 4, AVROTROS).

Vanaf 19.00 zijn de deuren bij de Melkweg (Cinemazaal boven) geopend. Koffie, thee, en iets lekkers staan voor je klaar. Klik hier voor de routebeschrijving

PROGRAMMA

19.30 Welkom en opening

19.40 Presentatie door Production designer Dirk Debou

Op zijn eigen wijze, die al tekenend zijn passie op papier zet en zich een duurzame dinosaurus laat noemen.

19.50 Production designer Kurt Loyens

Deelt zijn ervaringen om de digitale wereld te verbinden met zijn vakmanschap. Hij vindt efficiency door technieken van postproductie naar de tekentafel te halen.

20.10 Sustainability Manager Els Rientjes

Deelt haar ervaring uit gesprekken met make-up artiesten en een bezoek aan Rob’s Propshop, die duurzaam wil delen.

20.20 Kostuumontwerper Linda Bogers

Vertelt haar ervaring in de pre-productie van haar vak en deelt tips om de logistiek zo duurzaam mogelijk op te zetten, zonder aan creativiteit in te hoeven boeten.

20.30 Rekwisiteur Leo Zandvliet

Vertelt over de barrières waar hij bij elke productie tegen aan loopt en hoe hij die oplost tijdens de productie. Heeft ook een vraag aan producenten.

20.40 Production designer Florian Legters

Over zijn ambitie en plannen in Zaandam. Kijkt verder dan die ene productie om in de toekomst duurzamer te kunnen zijn.

20.50 Architect en duurzaam visionair Jan Jongert – Superuse Studios

Jan Jongert

Trekt de vergelijking tussen de film- en bouwwereld. Wat kunnen wij daar van leren en hoe lukt het daar duurzame stappen te nemen?

21.05 Laura Rosen Jacobson – Initiatiefneemster van Buurman

Laura Rosen Jacobson

Toont haar initiatief in Rotterdam en vertelt wat dit het Art Department zou kunnen brengen.

21.15 Vragen en discussie

21.30 Afsluiting

Na afloop praten we graag met jullie door, tijdens de borrel, ‘green filmmaking style’, die tot 22.30 duurt.

 

Over de workshop: kennis en best practices

Green Film Making heeft de afgelopen tijd veel gesproken met de diverse vakmensen uit het Art Department; met Florian Legters, Kurt Loyens, Romke Faber, Hubert Pouille, Vincent de Pater, Dirk Debou, Michel de Graaf, Wilbert van Dorp, Leo Zandvliet, Ben Zuydwijk, Rosie Stapel, Lidewij Kapteijn, Elke Faro, Rob Bos.

Costumes Department: Linda Bogers, Janneke de Ruiter, Maxa van Panhuis, Ton Hermans, Yan Tax en Alette Kraan.

Make-up & Special make-up Department: Carolina Leenders van Head Affaires en Rob Hillenbrink van Rob’ Propshop.

Eén ding is duidelijk: binnen het Art Department, in al zijn facetten, is altijd ruimte voor verbetering, maar weet men ook van weinig veel te maken. Want uit de gesprekken met de professionals blijkt steeds weer een enorme passie voor het vak, en dat het hun diepe wens is om nog meer uit de Art Department te halen dan nu vaak het geval is. Dit kunnen we bereiken door de processen beter te laten aansluiten, en de kennis en ervaring in een vroeg stadium mee te nemen in het productieproces. En door te delen zonder dat dit afbreuk hoeft te doen aan eigen uitstraling.

Hoe we dit kunnen realiseren? Daarover delen we een aantal voorbeelden met je op 28 maart. Een avond met veel bijdragen van bovengenoemde bedrijven en personen, waarin we de tijd nemen voor discussie en nieuwe inzichten.

 

Wat is Green Film Making voor het Art department, Costumes en Make-up?

Waar Green Film Making in essentie over gaat, is hoe je efficiënter/slimmer creatief kunt werken. Hoe kunnen de producenten de kennis en het vakmanschap van de creatieven zo verbinden dat we tijdswinst hebben, geld besparen en minder CO2 uitstoot teweeg brengen. Waar liggen de mogelijkheden en onmogelijkheden?

Voor productie design betekent Green Film Making bijvoorbeeld

  • Dat efficiënter werken ervoor zorgt dat ons budget zo optimaal mogelijk gebruikt wordt ín de film, en dat er minder verspild wordt, door hergebruik en upcycling van afvalmaterialen terwijl de creatieve output optimaal is.
  • Dat de kennis en knowhow van de professionals van productie design al voorafgaand aan de productie kunnen worden ingezet, waardoor gebruik van duurzame materialen een vanzelfsprekende keuze wordt in de productie.
  • Dat na afloop van de shoot (productie) decors en kostuums en andere materialen die op de set zijn gebruikt (door productie design zijn ingebracht) behouden worden voor hergebruik.
  • Dat er vooraf wordt samengewerkt tussen production designer, cameraman, regisseur en VFX mensen, waardoor er een efficiënte keuze wordt gemaakt en er visueel veel vooraf duidelijk wordt voor alle departementen.

Dit, en nog veel meer, komt aan bod tijdens de workshop, waarin we meer te weten komen over hoe efficiëntie in geld, tijd en energie productie design kan optimaliseren waarbij creativiteit voorop staat.

We hopen je te zien op 28 maart! Geef je op via rsvp@greenfilmmaking.com.