In de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Film Making. Deze maand Harm Bredero: Best Boy / gaffer die onder andere meewerkte aan de films Glückauf en De Premier. Hij reageerde naar aanleiding van onze oproep Kraanwater Pilot 2017. Want hij stoort zich al jaren aan het ‘waterflessenbeleid’ op de filmset. “Zelf sta ik ruim 20 jaar als belichter op de filmset, en loop ik sinds 4 jaar met een kraanwater bidon aan mijn belt. Los van jullie initiatief met Join The Pipe, ben ik een eigen flessen besparende oplossing aan het ontwikkelen die wel eens heel goed te combineren zou zijn met jullie idee, namelijk een mobiele wastafel: de Setsink.” 

Wat is de Setsink?

Een mobiele wastafel voor schoon drinkwater én voor het wassen van handen voor op film- en TV sets. Daarmee worden plastic waterflesjes overbodig. Bovendien kan je onnodig transport van gebotteld water en de bijbehorende vervuiling – CO2-uitstoot en afval van al die waterflesjes – tegengaan. Een systeem met oog voor belang van comfort en hygiëne op de filmset.

Hoe werkt de Setsink?

De mobiele wastafel heeft aan de achterkant een schoon-watertank en aan de voorkant, onder de wasbak, zit de vuil-watertank. Als je de kraan open draait en je drukt de voetpomp in dan komt er water uit de kraan. Vanuit het reservoir (jerrycan). Als er water in de buurt is, sluit je hem met een slang aan op de waterkraan en dan gebruik je de waterdruk en dan hoef je niet te pompen. Gaat de set veranderen en wordt de catering bijvoorbeeld verplaatst of moet je de Setsink loskoppelen omdat hij bijvoorbeeld in beeld staat en komt hij op een plek te staan waar geen wateraansluiting is, dan kan je met de voetpomp water tappen uit het reservoir. Onder de wasbak, zit een vuil-watertank. Als je je handen wast, wordt het vuile water daarin opgevangen, zodat je geen spetters op je kleding krijgt. Deze tank kun je legen in de put. Als je biologische zeep gebruikt, kun je het water ook buiten weg gieten.

Schoon drinkwater

Harm: “Iedereen heeft recht op schoon gratis drinkwater. Dat hebben we hier in overvloed, dus waarom in flessen stoppen en er geld aan verdienen? Er moet een mentaliteitsverandering komen. Ik wil een alternatief bieden, zodat mensen het zelf zien. Als het aan Harm ligt, staat de Setsink in de toekomst ook bij tankstations, zodat mensen hun eigen flesjes kunnen vullen. Maar bijvoorbeeld ook voor speeltuinen, sportvelden, evenementen, campings, vluchtelingenkampen, EHBO-posten en festivals.”

Harm Bredero met zijn Setsink

Test prototype op de set van Hazazah Film

Green Film Making ging met Harm mee naar de set van Hazazah Film & Photography in de Schoorlse duinen waar ze een commercial shoot doen. Het prototype van zijn Setsink wordt daar voor het eerst gebruikt en getest.

Locatiemanager Floris van der Wal omarmt de mogelijkheid om de Setsink te testen op de set. De Setsink is neergezet naast de cateringwagen op een afgelegen locatie van Staatsbosbeheer. En de volgende draaidag in het duingebied, dus stand alone.

Floris: “Als locatiemanager loop ik er al lang tegenaan dat er veel plastic wordt gebruikt op sets. Er is veel afval, vaak alles door elkaar. Afval scheiden en recyclen is nog lastig en het kost tijd om de logistiek hier op aan te passen. Je moet als locatiemanager zelf gaan afvoeren. Als dat op de productie wordt ingepland, en gebudgetteerd zou het moeten lukken. Bijvoorbeeld dat ik na een draaidag nog een uur krijg om al het gescheiden afval op de juiste plekken af te voeren. Het moet makkelijker worden en we moeten eraan wennen dat het gebudgetteerd moet worden.”

Floris heeft bij zijn bedrijf in Amsterdam een kleine opslag, waaronder een aantal containers. Daar kan hij in principe wel afval kwijt. Maar dan moet het vanaf de set wel daar naar toe gebracht worden. Dat kost ook tijd en geld. Floris pleit voor huur van containers, die op centrale plek staan op de set, waarin je direct afval kan scheiden. Iets voor Green Film Making om verder te onderzoeken.

Harm levert er vooralsnog geen bekertjes bij. Op een set is het aan catering om te zorgen voor water. Het mooist is als zij werken met hervulbare flessen die aan het eind van een draaidag worden schoongemaakt en de volgende dag weer gebruikt worden door crew en cast. Dat vraagt wel extra inspanning van hun kant en moet door locatiemanager en cateraar van te voren goed worden overlegd en ingepland.

Floris: “Het gaat om het neerzetten een aanbieden van manieren om duurzamer te werken en cateren op de set. Het eerste is dat je mensen moet opvoeden. Mensen zijn vanuit gewoonte best gemakzuchtig en ik zie dat er veel wordt weggegooid op sets.”

De volgende stap …

Je hebt een prototype gemaakt. Deze wordt deze week getest op de set van een commercial shoot. Wat is de volgende stap? “Het liefst zou ik er één maken van gerecycled materiaal. Maar dat kan niet op de filmset. Daar moet het praktisch, degelijk en hygiënisch zijn. Ik maak nu een tweede, ook om te kijken hoe snel ik deze kan maken. De eerste is veel te duur, ook qua materialen. De tweede moet een look-a-like worden van de eerste. Ik hoop me de luxe te kunnen permitteren om er tijd voor te maken. Het prototype heb ik in 2 weken vervaardigd, nadat het idee ervoor zo’n 2 jaar geleden ontstond.”

Harm zet zich met hart en ziel in om ervoor te zorgen dat er op de set alleen nog maar kraanwater wordt gebruikt. De setsink draagt bij aan goedkoper, efficiënt en duurzaam werken op de set. En hiermee wordt de hoeveelheid afval enorm verminderd. Dat scheelt tijd en geld. Vooral voor de locatiemanager. Hij wil graag in contact komen met producenten, locatiemanagers en cateraars die zijn Setsink willen gebruiken. Hij gaat binnenkort een tweede Setsink maken en zijn prototype verbeteren met de feedback die hij krijgt van locatiemanager Floris van der Wal.

En wat is de mening na twee dagen testen op de set van Hazazah?

De crew vond het interessant en staat ook wel achter het idee. Er werd ook spontaan gebruik gemaakt van de Setsink. Vooral als wasbak en nog niet zozeer als ‘flesvulstation’. En locatiemanager Floris van der Wal vindt het zelf een nuttig en toepasbaar ding vooral voor shoots ver van de bewoonde wereld.”

Van elkaars praktijkervaringen kunnen we het meeste leren, dus green filmmakers: maak van je hart geen moordkuil. En deel je ervaringen met info@greenfilmmaking.com.

Wil je met je productie meedoen aan onze Kraanwater Pilot 2017? Lees hier meer informatie en meld je aan!

Meer Hartenkreten lezen? Kijk hier!

Terug naar Nieuwsbrief