Op 23 en 24 Mei vond het eerste AV festival plaats in de Kromhouthal in Amsterdam en Green Film Making was erbij! In de goedbezochte GFM stand kon iedereen terecht voor informatie en advies over hoe je dat nu precies doet, dat duurzaam produceren. Ook gaf Els Rientjes twee workshops met haar DHBO-kit (Duurzame Hulp bij Opnamen) waarin ze verschillende tips en tricks deelde en voorbeelden gaf uit de praktijk.


In onze stand was de nieuwe campagne van Green Film Making Goed Bezig?! te bewonderen. Naast ons stond Daaf van Het Licht met zijn True Hybrid generator bus, waardoor bezoekers gelijk een praktische en duurzame oplossing voor duurzame energie op de set live konden bewonderen. De stand werd goed bezocht en er is contact gelegd met een aantal nieuwe partijen voor mogelijke samenwerkingen zoals productiehuis 25fps, Rotolight voor hun LED lampen, een Amsterdamse MVO die graag haar AV klas laat kennismaken met duurzaam produceren en ook BNNVARA en VPRO voor een eerste aanzet om hun producties te informeren over de mogelijkheden.

Tijdens de eindborrel van het festival georganiseerd door de NBF, sloot Green Film Making ambassadrice Thekla Reuten officieel de in januari gestarte kraanwaterpilot af. In totaal hebben meer dan 20 producties gebruik gemaakt van de gesponsorde waterflessen van Join the Pipe! Een super resultaat. Thekla onderstreepte nogmaals hoe simpel het kan zijn om duurzame veranderingen in te voeren op de set en hoe belangrijk het is om ons hiervoor vooral gezamenlijk in te zetten. Daarna toastte ze samen met Els op een succesvolle uitkomst van onze pilot, met Join de Pipe fles uiteraard. Dit betekent dat het vanaf nu niet meer mogelijk is om je productie te laten sponsoren met kraanwater flessen, maar natuurlijk kun je deze wel opnemen in je productiebudget, wat uiteindelijk ook geld bespaart. Voor contact en hulp kan je je wel nog steeds tot Green Film Making wenden!

Green Film Making Ambassadrice Thekla Reuten sluit de kraanwater pilot af @ AV fest

 

 

Maar hoe duurzaam was het festival zelf? Green Film Making was met raad en daad betrokken bij de festival productie , waardoor er onder andere ook geen plastic wegwerpflessen op het festival zijn gebruikt voor water. Er is uitsluitend kraanwater gedronken. Hiervoor was Join The Pipe ook aanwezig met haar herbruikbare flessen die te koop waren voor de bezoekers van het festival en deze kon je steeds vullen bij de Jerry Carry’s die zij er bijgeleverd hadden. Ook werd er gebruik gemaakt van hout in de bouw van de bars en stands die na afloop van het evenement zijn opgehaald door De Afwerking voor hergebruik. Cameranu.nl had een pondje beschikbaar gesteld waarmee bezoekers makkelijk van en naar het festival vervoerd konden worden in plaats van met de auto te komen. Het eten werd geserveerd in recyclebare papieren bakjes. En na afloop van het festival werden de achtergronddoeken van de stands bewaard. Die zien we volgend jaar in een andere vorm weer terug op de nieuwe editie.

Toch is er een verbeterpunt voor volgende jaar: afval scheiden. Zeker ook een speerpunt voor Green Film Making voor volgend seizoen, want op onze film en TV sets is dit ook nog een doorn in het oog. Jammergenoeg lukte het niet voor deze editie om op het festival een werkende logistiek te krijgen voor het scheiden van afval. Ondanks dat afval werd verzameld in papieren zakken en GFM ook nog de befaamde DORES dozen voor koffiebekers had uitgestald. Zowel de Kromhouthal als de cateraar waren nog niet op afval scheiden ingericht. Maar al met al was het festival goed op weg en is het altijd fijn nog een uitdaging voor een volgende jaar te hebben.

Ook Green Film Making kan terugkijken op een succesvol festival. Onze ambitie voor volgend jaar: meer showcases van duurzame technieken zoals de True Hybrid van Het Licht. Bij het festival lag toch vooral de nadruk op technische innovaties en daar heeft GFM ook wel kaas van gegeten. Ideaal is natuurlijk om deze gelijk te kunnen laten bekijken en vergelijken! Verder zou het leuk zijn om de presentaties te verzorgen samen met een aantal duurzame producenten/locatiemanagers/gaffers etc om de praktijk ervaring en vooral de voordelen van het duurzaam werken (efficiëntie en kostenbesparing) te kunnen delen. We kijken er al naar uit! Interesse om volgend jaar mee te doen met Green Film Making? Laat van je horen! info@greenfilmmaking.com