In de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Film Making. Deze keer komt de hartenkreet van een enthousiaste cateraar; Sandra Hoffman (foto links) van S&S Catering.

Sandra zit al jaren in het vak en heeft zich voor genomen om met haar werkzaamheden echt het verschil te maken op de filmset. We spraken haar naar aanleiding van haar reactie op de aankondiging van onze kraanwater pilot; “Natuurlijk wil ik graag meedoen! Ik doe nu de laatste draaidagen op de set van Penoza, maar wil meteen met de navulbare flessen aan de slag. En daarna wil ik ze ook inzetten voor mijn volgende klus in Mei, een grote ziekenhuisserie voor Talpa Fictie, CMC: Centraal Medisch Centrum.” En zo geschiedde.

We spraken af eens verder te kletsen over al haar ambities en hoe Green Film Making daar aan bij kan dragen. Wat een energie en een daadkracht straalt er van haar af. Uit gewoonte werkte Sandra al met kraanwater die ze tapt in glazen flessen. Maar ergernis over plastic bekertjes is er zeker. Daarom is Sandra heel enthousiast over de flessen van Join the Pipe en wast ze ze elke dag af om ze vervolgens weer schoon te laten hergebruiken door haar crew. Crew en cast zijn blij verrast met hun eigen fles. Zo vertrouwde actrice Ricky Koole haar zelfs toe dat ze soms drinken weigert, omdat ze zich mateloos ergert aan het gebruik van de plastic bekers. De Jerrycarry heeft Sandra in het tweede blok opnames van Penoza ingezet.

De ambities reiken echter veel verder; “Afval scheiden moeten wij ook echt doen”. Na overleg met de huidige locatiemanager op de set van CMC, Ewoud Hop, besluiten ze plastic, papier, karton, koffiepads en restafval te scheiden. GFT, de laatste stap, lukt nog niet. Deze is het moeilijkste, met name bij warmer weer. Dit wordt pas echt succesvol als de logistiek aan de achterkant (het gescheiden wegbrengen van het afval) makkelijker wordt. Green Film Making is hier al enige tijd mee aan het experimenteren, maar tot op heden is dit nog work in progress! De hele exercitie werkt natuurlijk alleen als iedereen er bij betrokken is. De uitvoerend producent moet het stimuleren en iedereen op de set moet meewerken.

Sandra denkt na over elke stap in haar kookproces. Zo koopt ze echt bewust in. Plastic broodzakken komen niet op haar set. Het brood komt in katoenen zakken, die hergebruikt worden. Er wordt contact gemaakt met een plaatselijke slager die vers aanlevert en de plaatselijke groenteman levert 1 maal per week verse producten aan. DeliXL levert twee maal per week bij haar op de set aan en natuurlijk blijven er kleine boodschappen over, maar die haalt ze dagelijks bij de kleine winkels in de buurt van de filmset.

Bee’s Wraps op de lunch tafel van S&S

De verse producten liggen niet onder folie te wachten op de lunch en ontbijttafels, maar onder de zogenaamde Bee’s Wraps; herbruikbare katoenen doekjes die met bijenwas zijn bewerkt. Elke dag krijgt de crew een heerlijk vers sapje: een shake van groente en/of fruit voor de extra vitamines. Er is veel vegetarisch, en een echte vegetarische dag wil ze in overleg met de producent ook in gaan voeren.

Sandra heeft een droom: Een eigen verantwoorde cateringbus. Ze heeft al veel rondgekeken, maar zoekt specifiek een bus die praktisch is ingericht (met ingebouwde gescheiden bakjes voor het afval) en ook op verantwoorde brandstof rijdt. De droom komt steeds dichterbij, want de techniek gaat snel en zij wil klaar zijn als we straks helemaal nergens meer de stad in kunnen komen met de zo leuke nostalgisch, maar verouderde vuile food trucks.

We moeten veel meer informatie met elkaar delen en leren van onze fouten.” Sandra is hier heel open over en wil graag haar kennis delen met vakgenoten. Daarom denkt ze dat het heel goed zou zijn om in het najaar een workshop speciaal voor cateraars te organiseren om met zijn allen die grotere stap te kunnen maken.

Een extra impuls voor Green Film Making die al langer met dit idee speelde. Met de catering hebben we meteen ook zoveel andere aspecten te pakken van wat er nog verbeterd kan worden op de set. Afval scheiden en de logistiek van gescheiden afvoeren verbeteren, kraanwater, gezonde producten van dichtbij halen, groene energie, duurzamer transport en niet te vergeten een goede sfeer! Want liefde en passie gaat toch echt door de maag!

Een mooi voornemen en een positieve stimulans van een van de vele gepassioneerde cateraars die best een stapje extra willen doen. Ben jij of ken jij een cateraar die ook graag met ons om te tafel gaat zitten om samen alternatieven vorm te geven? We horen graag van je! Neem contact op via info@greenfilmmaking.com