Naast Spek & Bonen en S&S catering zijn de cateraars van Appeltje Eitje ook hard aan de slag om duurzaam te werken. Vol goede moed en successen, maar ook met de nodige struikelblokken. Voor onze aankomende workshop voor cateraars zoekt GFM dit soort feedback om betere oplossingen te ontwikkelen waar iedereen wat aan heeft. Daarom hoorde we Laura Stam uit over haar ervaringen tijdens de producties van afgelopen zomer, waarbij ze zelf allerlei tests uitvoerde: We hebben echt geprobeerd om afval te scheiden en dat lukte best goed, zonder problemen. Door bij aankoop van producten te letten op de verpakkingen en kraanwater te serveren, komen we zelfs maar tot 3 zakken afval per dag.

Omdat Nederland nog niet zo ver is hebben ze zelf bij de supermarkt afvalzakken in verschillende kleuren gekocht om het verschil goed aan te geven. Maar de grote vraag was: Wie brengt het gescheiden afval weg? De locatiemanager die al heel veel uren maakt? Hun eigen bus is te klein om het te vervoeren, dus dat is geen optie. Plus vindt Laura dat het ook niet de bedoeling is dat het set-afval wordt gedumpt op plekken die voor bewoners bedoeld zijn en zo het bestaande netwerk onder spanning zetten. Want wie gaat die mogelijke overbelasting dan weer oplossen.

Ook hebben ze geëxperimenteerd met afwasbare bekers. Deze zijn wel wat duurder en het kost ook iets meer tijd om alles steeds af te wassen, maar dat hebben we er wel voor over. Wel zou het goed zijn als producenten zich hiervan bewust zijn en het ophalen van de bekers na een draaidag meenemen in de planning. Want wie gaat die bekers ophalen? Zou het een taak van een sustainable runner kunnen zijn op de set?  Het helpt al enorm als de producent de crewleden vooraf goed informeert over dit soort dingen, want als iedereen er rekening mee houdt is het halve werk al gedaan.

Ook heeft Appeltje Eitje deze zomer mooie ervaringen gehad met producenten die wel in waren voor een vega-dag. De productie Lost & Found van Topkapi Films was zelfs helemaal vegetarisch. Dat zet pas echt zoden aan de dijk!

Waardevolle informatie van Appeltje Eitje. Heb je ook ervaring, of wil je jouw dilemma’s delen? Neem contact met ons op via info@greenfilmmaking.com.