Terwijl Trump aan de rem hangt heeft de trein van de grote spelers in de filmindustrie in de VS inmiddels zoveel vaart dat hij niet meer te stoppen is. Deze maand snuffelen we eens rond om te zien wat de Amerikanen op het gebied van duurzaamheid en vooral energieverbruik op de set doen.

De leider in duurzaamheid van de studios in Hollywood is 20th Century Fox. Onder het label 21st Century Fox (21CF) startten ze in 2007 een speciale afdeling die duurzaamheid op alle vlakken van het bedrijf ontwikkelt. Dat jaar werd 24 de eerste CO2-neutrale TV serie ooit. De focus lag in het begin van 21CF vooral op zonne-energie. Makkelijke keus natuurlijk: It never rains in Southern California.

Zonne-generatoren

Jason Bateman met de Solar Eclipse op de set van Bad Words.

Niet alleen Fox werkte in het begin aan zonne-energie. In 2010 werd Christopher Nolan’s Inception al voor een deel op zonne-energie gedraaid met generatoren van Pure Power Distribution. Het lijkt erop dat het bedrijf inmiddels over de kop is en het percentage duurzame energie was voor Inception nog klein. Maar op de set van het regie-debuut van acteur Jason Bateman Bad Words werd in 2013 een stap verder gedaan. Het productiekantoor en trailers, techniek, communicatie en de lichttorens werden van stroom voorzien door vier 20k Solar Eclipse mobiele zonne-generator van DC Solar. De Solar Eclipse bestaat uit 10 panelen, 2 SMA inverters en een batterijpak. Hierdoor bespaarde de productie duizenden liters diesel, verkorte de productietijd en had een betere omgang met de buurtbewoners.

EMA Green Seal

Inmiddels is duurzaamheid in de Amerikaanse film industrie naar een ander niveau gestegen. De Green Guide van Fox ontwikkelde zich in samenwerking met Producers Guild of America (PGA) in 2010 tot de Green Production Guide, een online tool voor duurzaam produceren voor de hele industrie. Dit jaar, vlak na dat Trump de VS uit het Parijs akkoord trok, kondigde PGA een nieuwe versie van de gids aan, in samenwerking met een aantal van de grootste spelers: Disney, Amblin Partners, 20th Century Fox, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment en Warner Bros. Entertainment. De gids heeft een database van 2000 eco-vendors en informatie over duurzame producten, services, ervaringen en locaties. De gids werd ontwikkeld op basis van ervaringen op de set van een groot aantal producties van de betrokken studios zoals Fifty Shades Darker, War for the Planet of the Apes en Beauty and the Beast.

Samen met de Environmental Media Association kwam er ook de EMA Green Seal. Producties analyseren zelf met verschillende tools hoe duurzaam ze werken. Een uitnodiging voor EMA op de set verhoogt echter het aantal punten dat wordt toegekend. Producties die hoog scoorden zijn Better Call Saul en de laatste Star Wars film. Kijk hier voor een lange en indrukwekkende lijst van bekende films en series met het label.

Fox Studios, Legion en X-Files

Hybride trucks van FOX

Maar laten we even terug gaan naar de koploper FOX en inzoomen op energie om te zien hoe ze dat aanpakken. Een van de eerste acties van 21CF was om de studio’s te voorzien van zonnepanelen. Het dak van het Crafts gebouw werd in 2008 vol gelegd, wat zich in 3,5 jaar had terugbetaald. Door deze succesvolle investering werden al gauw alle geluidsstudio’s, parkeergarages en zelfs golf wagentjes voorzien. Fox investeerde tot nu toe bijna $6 million dollar en voltooide dit jaar drie nieuwe dakinstallaties, wat hun capaciteit verviervoudigd heeft tot een totaal van 1.4 megawatts.

Ook bij producties op locatie wordt er veel aandacht aan duurzaamheid besteed. Als voorbeeld nemen we de series X-Files en Legion. Beide series werden in en om Vancouver gedraaid, wat veel voordelen op het gebied van duurzaamheid opleverde. 86% van de elektriciteit in Vancouver komt uit hydro-elektrische dammen. Voor beide series werd een speciale duurzaamheidscoordinator ingehuurd, Zena Harris van Green Spark Group. Harris werkte vanaf de pre-productie direct met elke department gedurende de 6 maanden draaiperiode op basis van de Green Production Guide. Door deze methode en de ervaring van de set van X-Files, bespaarde de crew van Legion 55% op afval, stootte 252 ton minder CO2 uit en bespaarde een totaal van $48,000 uit.

Op het gebied van energiegebruik op de set van deze series werd er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van LED licht in de studio. Op locatie gebruikte men generatoren met een 5% biodiesel brandstof mix. Bij Legion werd een stap verder gedaan en een samenwerking met Portable Electric gestart door de nieuwe elektrische generatoren te gebruiken.

Voor filmpjes over de duurzame aanpak op deze sets klik hier voor X-Files en hier voor Legion.

Oostkust

Het mag duidelijk zijn dat de focus voor duurzaamheid in de film nog vooral in Hollywood ligt. Maar door de nieuwe PGA gids springen er ook initiatieven op aan de Oostkust, zoals nu de NYC Film Green in New York dat in Juni dit jaar van start ging. Earth Angel’s eco-supervisor, Emellie O’Brien, partner van Green Film Making, legt uit “Sustainability in film production has mostly taken place at the studio level. This NYC program is critical for the expansion of sustainable production beyond the studio level, because the local infrastructure needs to be in alignment. Largely recognition-based, NYC Film Green will engage people in friendly competition to build momentum for running sustainable productions.

Pino met digitaal script

Voorbeeld van een duurzame productie in New York is de nieuwe serie met Sarah Jessica Parker Divorce. Via het HBO Community Impact team werd ook hier een duurzaamheidscoordinator aangesteld. En zelfs het iconische Sesamstraat is overstag, alle scripts worden nog alleen maar elektronisch verspreid.

Ga je draaien in de VS? Kijk op de site van de Green Production Guide voor groene leveranciers en andere tools.