Op 23 November is het weer zo ver, de Green Screen dag op IDFA. Zoals elk jaar is Green Film Making gevraagd om verdiepende gesprekken te organiseren bij een aantal films uit de IDFA selectie die duurzaamheid in al zijn facetten onderzoeken. Films met een duurzaam thema die de geest prikkelen en de kennis over maatschappelijke kwesties uitdiepen. Dit jaar is niet mis. We openen met een film over de vlees industrie en vervolgen met de toekomst van energievoorziening: kernfusie. Na iedere vertoning gaat sustainability manager Els Rientjes in gesprek met bijzondere gasten over de thematiek van de film en maakt een koppeling naar de Nederlandse context.

Without further ado, de films van dit jaar:

Eating Animals

Regie: Christopher Quinn
Duur: 95 min
18:30 Brakke Grond – Rode Zaal

Eating Animals is een complexe maar fascinerende uiteenzetting van een gewoonte waar we maar niet mee kunnen stoppen. Net als het oorspronkelijke boek van Jonathan Safran Foer biedt deze documentaire een karrenvracht aan overtuigende argumenten om vleesconsumptie te verminderen en de bio-industrie aan banden te leggen. Een indrukwekkende line-up van experts belicht de complexe problematiek, rijk geïllustreerd met historische fragmenten én, onvermijdelijk maar noodzakelijk, soms schokkend beeldmateriaal.

Gast: Filmcateraar en duurzame voortrekker Esther Akkerhuis van Spek & Bonen.

Esther Akkerhuis

Esther Akkerhuis (1976) werkt sinds haar vijftiende in de horeca en heeft haar sporen daar inmiddels wel verdiend. In 2008 kreeg haar droom om een eigen zaak te beginnen vorm. Het resultaat is Spek & Bonen. Naast lekker eten staat duurzaamheid hoog in het vaandel. In het kader van ‘alle kleine beetjes helpen’ maakt Spek & Bonen gebruik van zonnepanelen en ledverlichting, doen ze aan gescheiden afval, worden milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en (zo min mogelijk) disposables gebruikt. Na een aantal succesvolle filmjaren met meatless monday’s en veggie friday’s, blijven ze hiermee doorgaan en hebben ze ook andere filmcateraars geïnspireerd hetzelfde te doen.

 

Let There Be Light

Regie: Mila Aung-Thwin
Duur: 80 minuten
21:15 Brakke Grond – Rode Zaal

Let there be Light stelt de vraag: Is kernfusie de energiebron van de toekomst? Een portret van een wetenschappelijke droom. Aantrekkelijk vormgegeven en zeer goed gedocumenteerde film die met behulp van archiefbeelden, historische overzichten, animaties en een flink aantal interviews met enthousiaste wetenschappers uitlegt hoe kernfusie de energiebron van de toekomst kan worden.

Het internationale samenwerkingsproject ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) speelt daarin een cruciale rol. Op het Zuid-Franse platteland werken een groep toegewijde wetenschappers uit 37 landen samen aan ’s werelds meest complexe experiment: een kunstmatige ster die eeuwigdurende, goedkope, schone energie moet bieden.

Prof. Dr. Marco de Baar

Gast: Prof. Dr. Marco de Baar, hoofd kernfusieonderzoek bij DIFFER, Dutch Institute for Fusion Energy Research, het Nederlandse instituut voor fundamenteel energie onderzoek.

Prof. Dr. Marco de Baar. Marco studeerde Experimentele natuurkunde in Utrecht, en promoveerde in Eindhoven op onderzoek naar turbulente warmte verliezen in de kernfusiebrandstof. Na zijn promotie bracht Marco jaren door in Engeland op het grootste kernfusie experiment ter wereld, JET, eerst als “sessieleider” en later als “head of operations.” Marco heeft nationaal en internationaal een aantal technische, wetenschappelijke en managerial rollen vervuld in het fusieprogramma. Sinds 2010 is hij full professor aan de TU/e en sinds 2014 is hij hoofd kernfusieonderzoek bij DIFFER.

Na afloop is er gelegenheid na te praten met onze gasten in het café van de Brakke Grond.

Kaarten bestellen? Dat kan hier. Tot dan!