Een bijenvolk op het dak van je bedrijf en elke dag lunchen met eigen honing? Dat kan! Bovendien werk je mee aan de biodiversiteit van je eigen stad.

Per toeval komt Green Film making deze week in gesprek met een imker van Beelease. We maken een item over de verduurzaming van de Cultuursector in Amsterdam. Op het dak van de Nationale Opera & Ballet (De Stopera) legt hij uit hoe hij probeert de luchtkwaliteit en de ecologie in Amsterdam gezonder te krijgen. Immers zonder de bijen is er te weinig bestuiving voor onze groente en fruit. Bijen zijn een graadmeter voor de gezondheid van de stad.

Het facilitaire bedrijf Het Raam heeft het al voor elkaar. Zij wilden bijen, maar hun kleine dak lag net iets teveel tegen de buren aan waardoor het niet geschikt bleek. Eigenaar Edwin Verstegen vond het echter zo’n sympathiek project, dat hij met Het Raam besloot toch hun steentje bij te dragen. Ze boden aan een klein item te maken over dit onderwerp in de hoop dat er meer bedrijven of particulieren sponsor worden van Bealeese.

 

 

In China is de uitsterving van het bijenvolk al een groot probleem. Daar wordt de bestuiving soms door kinderen gedaan die handmatig het stuifmeel van de ene op de andere struik verplaatsen.

Wij kunnen nu nog bijsturen en meehelpen om dit te voorkomen. Voor 500 euro heb je al een bijenkas op je dak en komt Dirk 10 keer per jaar langs om voor het onderhoud te zorgen.  En niet te vergeten, je krijgt het in eigen Amsterdamse honing terug. Je kan ook een cursus bij hem volgen om het zelf te gaan doen, voor een ambitieuze werknemer van je bedrijf wellicht een leuke uitdaging.

Er moeten vast facilitaire bedrijven en producenten zijn die wel plaats hebben voor een paar bijenkassen op het dak of in de tuin. Wij zagen hoe hij te werk ging op het dak van de Stopera. En in het item van Het Raam zie je Dirk in de zomer aan het werk en vertelt hij over het bloemenlint dat hij rond Amsterdam wil aanleggen. In Noord is er al een deel gerealiseerd.

Wil je het helemaal goed doen, kun je de bijen combineren met een sedumdak. Een groen dak heeft vele voordelen. Het neemt water op, zuivert de lucht, zorgt voor isolatie, energiebesparing en het ziet er natuurlijk beter uit dan grijs. Maar vooral bevordert een groen dak ook de biodiversiteit in de stad en zorgt voor voeding voor je bijenvolk. Een no-brainer! Lees meer bij verschillende leveranciers zoals Solar Sedum (Amsterdam), Groendak of SemperGreen.

Dus als goed voornemen voor 2018: volg het voorbeeld van Het Raam, Nemo en de Stopera en ga het dak op! Green Film Making brengt je in contact met imker Dirk.