Op donderdag 16 november was Green Film Making uitgenodigd door onze Vlaamse vrienden bij het VAF in Brussel. Als partner van het Green Screen Interreg project faciliteerde Tim Wagendorp, VAF’s fulltime Sustainability Manager, een internationale kennisuitwisseling met alle Green Screen partners en een aantal speciale genodigden. Vooral een berekening van wat je bespaart met carpoolen was een eyeopener!

Altijd leuk om weer bekenden vanuit Duitsland, Frankrijk, Italië met dezelfde missie te treffen en ook nieuwe mensen te ontmoeten, want de club breidt zich uit. Ook elders in Europa worstelt men met dezelfde issues als de afvalproblematiek en het versterkte ons weer om de workshop in februari met een aantal nieuwe inzichten te vullen.

Een van de sprekers was Wim Goossens, voormalig locatiemanager en eigenaar van Bulletproof, die een lezing hield over zijn nieuwe bedrijf Box Rentals. Wim heeft zich nu gespecialiseerd in de verhuur van duurzame materialen op de filmset. Vooral zijn theorie over vervoer tijdens een productie was zeer inspirerend. Hij presenteerde een heel heldere analyse met een gedetailleerde kostenvergelijking die iedereen de ogen opende. Dat we daar zelf niet eerder aan hebben gedacht…

Zijn aanpak is de volgende: Er worden geen kilometers meer gedeclareerd door de crew. Daarvoor in de plaats huurt de producent een aantal auto’s (liefst hybride of elektrisch) en dwingt zo iedereen te carpoolen. Brandstofkosten zijn dan vele malen lager plus de kosten gaan ook omlaag door het carpoolen zelf. Je hebt simpelweg minder auto’s te bekostigen.

Maar wat echt de kers op de taart was, was dat deze kosten ook nog eens in aanmerking komen voor de Screen Flanders Tax shelter en in ons geval ook voor de Incentive van het Film Fonds. En dan maakt het wel heel voordelig om deze duurzame manier van werken te stimuleren.

Zijn berekening is dus een heel duidelijk voorbeeld van dat een duurzame aanpak vaak veel budget bespaart. In het kader van eerst zien dan geloven, hieronder de hele doorrekening van Wim om het zelf te zien.

 

 

Wie geïnteresseerd is, om hier meer van te weten, kan contact opnemen met Els, maar ook Wim is meer dan genegen eens met de producent mee te rekenen. Kortom: Fijn dat inspiratie en samenwerking met het buitenland veel kan opleveren!